Kom ihåg att ”alternativa” medier ofta bara skriver det du vill läsa

Av | oktober 9, 2022

När det gäller ”alternativa” medier skapades de framför allt för att skriva om det som traditionella medier utelämnade. Men ”alternativa” medier skriver även klart mindre än vad traditionella medier gör.

Vad är problemet?

Eftersom ”alternativa” medier har så få artiklar varje dag jämfört med traditionella medier, skapas ett större selektivt urval. Det betyder att till exempel Nyheter Idag kommer välja ut händelser som de tror att deras (mestadels höger och konservativa, vilka är de som tenderar att läsa ”alternativ” media) läsare vill se. Det kanske låter som god kundservice, men problemet är att man som läsare då får en väldigt vinklad världsbild.

Den här gången har till exempel Nyheter Idag valt att skriva om att rockikonen Ozzy Osbournes fru vill ha tillbaka de pengar hon donerat till Black Lives Matter. Black Lives Matter är en vänsterorganisation med mycket identitetspolitik som högern och de konservativa alltid stört sig på. Det är alltså inte särskilt konstigt att Nyheter Idag plockar ut just denna händelse, eftersom man gärna nämner BLM i negativa sammanhang.

Vad skulle gjorts bättre?

Nu tror jag i och för sig inte att Nyheter Idag har någon ambition att vara objektiva och opartiska, men du som läsare kan i alla fall besöka flera olika nyhetskällor. Det är lockande att bara surfa in på de nyhetssajter som skriver det man vill läsa, men vill du ha en träffsäkrare verklighetsbild är det bra att läsa hos både Nyheter Idag, Aftonbladet och SVT. Dels för att se hur mycket deras urval av nyheter skiljer sig, men också för att jämföra hur de presenterar samma nyhet.

Fundera på följande

”Alternativ” media vill, precis som traditionella medier, påverka vad du tycker i olika samhällsfrågor. Om man hela tiden matar samma budskap i en viss fråga blir det till slut sant. Till exempel om man matar att allt BLM gör är dåligt och att alla ogillar dem, så kommer det till slut att bli bilden som läsaren får.

Källa: https://nyheteridag.se/donerade-10-miljoner-kronor-till-blm-nu-kraver-rocklegendens-fru-pengarna-tillbaka/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.