Jämför SVT med RT vad gäller Ukrainakriget

Av | oktober 24, 2022

Jag antar att de flesta tar för givet att ryska, statskontrollerade nyhetskanalen RT pumpar ut propaganda och lögner om kriget, medan svenska SVT ger en sanningsenlig bild. Men jämför dagens artiklar så kanske du får en annan bild av läget.

Vad är problemet?

Först och främst sysslar ALLA medier med krigspropaganda. Allting handlar om att försöka styra läsaren så att han uppfattar kriget på ett visst sätt. Detta sker främst genom selektivt urval, där man bortser från händelser eller bara skriver om offer eller framgångar från den ena sidan. Dagens artikel handlar om Rysslands anklagelser att Ukraina kan komma att använda smutsiga bomber. En smutsig bomb exploderar som en vanlig bomb, men sprider radioaktivitet.

SVTs artikel fokuserar på att det Ryssland säger är fel (Ryssland har inte lagt fram några bevis, men det har heller inte kommit några bevis som visar att Ryssland ljuger). Detta sker genom att man bjuder in en representant från Försvarshögskolan. RTs artikel framför ståndpunkterna från både Ryssland och Ukraina/väst. Man bjuder inte in någon expert för att spekulera.

Vad skulle gjorts bättre?

I det här fallet levererar faktiskt RT en bättre och objektivare artikel än vad SVT gör, vilket SVT borde skämmas för. Experter bjuds ofta in för att kommentera, men då ska man komma ihåg att mycket av det de säger är spekulationer och inte fakta. Fakta i krig är lika svår att få tag på som konservativa och nationalistiska människor är inom public service-bolagen.

Fundera på följande

Ingen av de webbläsare jag använder på datorn ger mig tillgång till rt.com (trots att jag använder VPN), utan jag är tvungen att använda en obskyr webbläsare på mobilen kombinerat med en VPN-tjänst för att komma åt sajten. Det är EU som inte vill att de europeiska ländernas befolkningar ska få tillgång till RT, då RT anses pumpa ut propaganda och lögner.

Men säger inte förbudet en hel del om EUs syn på medborgarna? Hade man litat på folk hade man låtit människor själva ta ställning, men istället beter man sig som Ryssland och Kina där makthavarna noga kontrollerar vilken information invånarna ska få tillgång till. Med det sagt finns det naturligtvis lögner och propaganda hos RT. Men det finns också artiklar som slår SVTs i saklighet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sjojgus-comeback-anklagar-ukraina-for-dirty-bombs
Källa: https://www.rt.com/russia/565249-russia-ukraine-dirty-bomb/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.