Intressant vinkling av SVT när de rapporterar om migranter mot Litauen

Av | juli 12, 2021

När SVT skriver om migranter eller flyktingar brukar de intervjua mammor och barn samt presentera allting som en snyfthistoria där migranterna alltid är offer. Men inte den här gången.

Vad är problemet?

Inget problem här direkt, bara en iakttagelse. SVTs narrativ här är att Belarus är skurken som släpper fram migranter och flyktingar mot Litauen. Litauen bygger en låg mur med taggtråd ovanpå, men här presenteras det inte som något negativt (till skillnad från när SVT rapporterade om Trumps mur i USA). Det är bara intressant att se vilken skillnad det är på SVTs rapportering här. Man intervjuar inte ens någon av migranterna.

Vad skulle gjorts bättre?

Håll en jämnare nivå på rapporteringen. Det behöver inte vara svart eller vitt. Det borde liksom inte spela någon roll vilka länder migranterna ankommer till, eller vilka länder som släpper igenom dem. Men SVTs rapportering verkar ta hänsyn till sådant.

Fundera på följande

Varför tror du tonen i dessa två artiklar är annorlunda gentemot den ton SVT brukar ha i migrantfrågor? Är viljan att skriva negativt om diktaturen Belarus större än viljan att göra migranter till offer?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kallor-sa-organiserar-belarusiska-regeringen-migranters-inpassering-i-eu
Källa: https://www.svt.se/nyheter/litauen-bygger-gransmur-mot-belarus

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.