Intressant när SVT skriver om Roald Dahl-censuren

Av | februari 22, 2023

Roald Dahl, mannen bakom Kalle och chokladfabriken, har fått sina barnböcker censurerade av ett förlag. SVT reagerar på ett intressant sätt.

Vad problemet?

När det gäller det högern kallar ”woke” (alltså demokrati då stora grupper människor går ihop och kräver förändring) brukar SVT ta parti för förändringarna, men den här gången gör man tvärtom – och då blir det naturligtvis lika illa. Det vill säga, problemet är att man ensidigt lyfter fram kritik mot censuren, istället för att höra efter vad den andra sidan tycker också. Resultatet blir att läsaren får en uppfattning att alla avskyr censuren, när så inte är fallet.

Visst, SVT tar med lite försvarande kommentarer från förlaget som ligger bakom censuren, men det finns inga intresseorganisationer eller andra grupper (som är för censuren) som får komma till tals.

Dock kan man samtidigt notera att SVT smugit in en liten detalj där de normaliserar censuren också:

Flera ändringar har gjorts i den brittiske författaren Roald Dahls böcker för att anpassas till nutiden.

Att beskriva sina egna värderingar som ett neutralt ord är ett väldigt populärt tilltag bland vänstern. I det här fallet beskrivs vänstervärderingar som ”nutiden”.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha pratat med fler än bara det ansvariga förlaget vad gäller försvarande av censuren. Sedan kan de även skippa att smyga in normaliseringar av vänsterliberala värderingar.

Fundera på följande

De liberala medierna är i högsta grad ansvariga för den kultur som ämnar att tvinga fram en förändring så att allt passar deras egna värderingar (brukar kallas för ”inkludering” och att ”modernisera” gamla verk). Med de här artiklarna har jag sett ett par exempel på hur samma journalister som varit med och tvingat fram kulturförändringarna, nu byter fot och börjar ifrågasätta dem. Kan det vara så att vissa journalister nu inser vad som håller på att hända?

Källa: https://www.svt.se/kultur/andringar-i-roald-dahl-bocker-vacker-reaktioner-absurd-censur-salman-rushdie
Källa: https://www.svt.se/kultur/premiarministern-viktigt-att-bevara-och-inte-retuschera-litteratur

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.