Intressant när olika medier hanterar den mordmisstänkte sverigedemokraten

Av | september 10, 2021

Sverigedemokraten Patrik Thorén är häktad för mord. Skäligen misstänkt, vilket är den lägre graden (annars finns sannolikt misstänkt också). Hur hanterar traditionell kontra ”alternativ” media detta?

Vad är problemet?

Traditionell media (SVT, Aftonbladet och Expressen) hanterar ärendet helt korrekt. De skriver inte ut namnet på den misstänkte (eftersom han inte är dömd än). Nyheter Idag och Fria Tider skriver inte om nyheten alls. Samhällsnytt skriver om den, men röjer namnet på den misstänkte (vilket också är anledningen till att jag skriver ut det, eftersom det redan är känt).

Varför ska folk som inte dömts i domstol bli uthängda på det här sättet? Allting har med subjektivitet att göra, det vill säga om journalisterna tycker det finns ”ett allmänintresse” att publicera namn och bild. Det är knappast så att de gör en undersökning innan för att ta reda på om det finns allmänintresse, utan de tycker till helt godtyckligt från fall till fall.

Vad skulle gjorts bättre?

Samhällsnytt borde sluta publicera namn och bild på personer som inte dömts (eftersom det kan förstöra deras sociala liv om det skulle visa sig att de inte var skyldiga) och de övriga ”alternativa” medierna borde åtminstone skriva om nyheten.

Fundera på följande

Tror du SDs propagandakanal Riks kommer ta upp den här nyheten? Tror du de hade tagit upp den om en socialdemokrat var misstänkt för mord? Varför tror du Nyheter Idag och Fria Tider undviker att skriva om händelsen? Hade de undvikit en liknande händelse om en miljöpartist varit misstänkt? Röjer Samhällsnytt namnet på den misstänkte för att man vill ha alla fakta på bordet, eller för att man får fler klick om man är den enda median som publicerar namn och bild?

Källa: https://samnytt.se/avslojar-sd-politikern-patrik-thoren-haktad-for-mord/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.