Inget tydligt avståndstagande från SVT när det gäller universitetsrektorn i USA

Av | december 28, 2023

En universitetsrektor, på ett av de prestigefylldaste universiteten i USA, svarade i en kongressutfrågning att det beror på sammanhanget huruvida uppmaning till folkmord på judar strider mot universitetets uppförandekod.

Vad är problemet?

SVT stämplar inte rektorn som någonting. Det enda de skriver är att hon fått en kritikerstorm emot sig på grund av det hon sade i kongressen. Ponera nu att hon istället hade sagt att uppmaning till kollektivt mord på HBTQ-personer inte nödvändigtvis strider mot uppförandekoden. Då hade någon fobi- eller ismstämpel åkt fram direkt.

Man ska också komma ihåg hur SVT förr använde begreppet ”främlingsfientlig” om folk som var emot massinvandring, men folk som inte tycker att uppmaningar till folkmord på judar nödvändigtvis bryter mot uppförandekoden kallas ingenting.

Vad skulle gjorts bättre?

Tycker man inte att uppmaningar till folkmord per automatik är något dåligt är man någon form av extremist. Detta borde framgå hos SVT.

Fundera på följande

Tror du att rektorn står till vänster eller höger på den politiska skalan?

Jag frågade Anders Fjellström på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag reagerade på din artikel där du skriver om rektorn i USA som tvingas avgå på grund av det hon sade i kongressen.

En människa som inte anser att uppmaning till folkmord nödvändigtvis bryter mot uppförandekoden är en extremist. Ändå ser jag inte att du har stämplat henne som det. Varför inte? Hade du fattat samma beslut om hon sagt att uppmaning till mord på alla HBTQ-människor inte nödvändigtvis bröt mot uppförandekoden?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Anders Fjellström svarade

Hej Kai,

Tack för din fråga! Mitt jobb som nyhetsjournalist är att rapportera om händelser och skeenden och att göra det så sakligt och opartiskt som jag förmår. Det är inte min uppgift att avgöra vem som ska kallas ”extremist” eller inte, vilket också gäller för andra värdeomdömen. Jag ser inte heller vad det skulle tillföra texten om jag kallade Magill extremist.

Man kan tänka sig situationer där det vore mer passande, exempelvis i en artikel som fokuserar mer på principfrågan och debatten. I den mån det finns debattörer som anser att Magill hade rätt skulle det vara möjligt att benämna dem yttrandefrihetsextremister, en term som ju har förekommit i svensk debatt. Fast personligen föredrar jag termen yttrandefrihetsfundamentalister eftersom den är mindre värdeladdad.

Jag ställde en följdfråga

Hej Anders och tack för svar!

Jag har en följdfråga på detta.

Det här rör inte dig personligen, men SVT har tidigare använt begreppet ”extremist” väldigt flitigt när det gäller exempelvis Rasmus Paludan som kallats för ”högerextremist” i princip varenda artikel där hans namn nämnts. Är det upp till varje journalist på SVT hur ord och begrepp ska användas, eller finns det regler som ska gälla alla journalister på bolaget?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Anders Fjellström valde att inte svara på följdfrågan.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/universitetschef-tvingas-avga-efter-kritikstorm-i-usa–6ug5rx

En reaktion på “Inget tydligt avståndstagande från SVT när det gäller universitetsrektorn i USA

 1. NN

  Jag delar inte slutsatsen att handlingen att tycka ”att uppmaningar till folkmord per automatik är något dåligt” gör någon till extremist (däremot är det oseriöst). Däremot att uppmana till folkmord gör att någon förtjänar att kallas extremist.

  Jag hade hellre sett SVT börja bli restriktiva med att kalla folk extremister, än att kalla fler extremister för att balansera upp. Men det kommer knappast ske. Givet hur frikostiga SVT är med att strössla med begreppet ”extremist” (särskilt på borgare, liberaler, konservativa, och högerdebattörer) är frågan som ställs relevant.

  Den första delen av svaret är bra. Den andra delen är logiskt osammanhängande. Om inte Magill själv är extremist, hur blir det då rätt att kalla någon som har en åsikt om henne för extremist eller fundamentalist?

  Följdfrågan om vilka regler som gäller för journalisterna på SVT är brännande relevant. SVT bör offentliggöra dessa regler sammanställt på ett och samma ställe. Då blir det klart och tydligt både för de som framställer journalistiken, och de som tar del av den, vad som faktiskt gäller. Som det är nu är det mer en gissningslek och där SVT tillämpar lite svajiga tumregler ganska godtyckligt.

  Det är tråkigt att följdfrågan inte besvarades. SVT finansieras av skattemedel och då är det också rimligt att de lever upp till krav på relevans och tillgänglighet.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.