Inga frågor om bortskämda barn då SVT rapporterar om ensidig skolmat

Av | december 21, 2023

Hos en skola i Östersund pratar man om att servera korv och makaroner varje dag för att barnen ska äta sig mätta.

Vad är problemet?

Förslaget handlar alltså om att bara servera mat som eleverna tycker är god för att de ska äta sig mätta, och därmed orka ta sig igenom hela skoldagen. Här kan man påminna sig om att barn som går i skolan i fattiga länder förmodligen skulle bli överlyckliga om de fick skattefinansierad mat i skolan överhuvudtaget. Men den enda fråga SVT ställer är om det inte finns en risk att kosten blir ensidig. Inte ett ord om huruvida barnen som inte äter faktiskt inte är hungriga. Inte ett ord om bortskämdhet.

Vad skulle gjorts bättre?

Här borde det ha ställts frågor om bortskämda barn. Jag menar, lyssna på hur det låter: barn som går i skolan får skattefinansierad mat, men de vill inte ha den för att den inte är tillräckligt god, och klagar sedan på att de är hungriga. Det här är ett typiskt i-världsproblem, men det framkommer inte hos SVT överhuvudtaget.

Fundera på följande

Alla minns säkert hur populärt det var när skollunchen bestod av pizza, pannkaka, hamburgare eller annan mat med mycket socker och/eller fett, istället för potatis, brunsås och oxjärpar. Men diskussionen om att barn inte orkar med skoldagen på grund av att de inte äter ordentligt har kommit på senare tid.

Jag frågade Lukas Johansson på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag har en fråga om artikeln du publicerade igår:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/forslaget-kottbullar-falukorv-och-makaroner-varje-dag-pa-skolor-i-ostersund

Varför ställde du inga frågor om bortskämdhet? I fattiga länder hade inga barn sagt att de är hungriga bara för att maten som serveras inte anses vara tillräckligt god. Tänkte du inte på det?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Lukas Johansson svarade

Hej! Tack för din fråga.

Det är ett intressant perspektiv du lyfter, som även lyfts i några kommentarer på våra inlägg på sociala medier, relaterade till videopubliceringen.

Du har rätt när du säger att Sverige är en av få länder i världen som serverar gratis skolmat. Och det är inte bara utvecklingsländer som inte erbjuder kostnadsfri skolmat, även högt utvecklade industriländer som Frankrike, Storbritannien, Australien och Japan tar betalt för skolmat.

Förslaget är att testa servera köttbullar, korv och makaroner (eller liknande enklare mat) varje dag i skolan, för att alla barn ska äta ordentligt. Syftet är att fler barn ska äta sig mätta och orka hela skoldagen. Förslaget baseras på idén att man ska välja de extra rätterna till den befintliga matsedeln endast utifrån om de är populära bland barn eller inte. Vi valde att fokusera på hur detta kan tänkas påverka barns matvanor i längden och skolornas förmåga att följa rådande näringsrekommendationer och den relevanta lagstiftningen som uttryckligen säger att skolansmåltider måste vara ”näringsrika”. Men visst, vi hade kunnat lyfta ett sådant perspektiv också i detta sammanhang.

Hoppas det var svar på din fråga.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/forslaget-kottbullar-falukorv-och-makaroner-varje-dag-pa-skolor-i-ostersund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.