Idag tog riksdagen beslut om villkor för public service 2020–2025

Av | oktober 23, 2019

Att kritisera public service via mejl eller telefon är helt meningslöst då kritiken rinner av dem som vatten på en nyoljad gås. Däremot har politikerna makt att förändra public service i grunden, vilket man visar idag. Inga stora nyheter, men ändå vissa förändringar.

Så vilka är då dessa förändringar? Dels ska lokaljournalistiken stärkas, men det återstår att se hur bra bevakningen blir i problemområden som Rinkeby och Rosengård. Kommer SVT-journalisterna slå upp läger där månntro? En annan förändring är att public service måste skicka in nya programtjänster för godkännande till regeringen. Detta gillar förstås inte journalisterna som nu oroar sig för att de inte får helt fria tyglar att hitta på vad de vill. Naturligtvis är denna nya regel ett hot mot friheten, men med tanke på att public service inte tar ansvar för den frihet de har idag så kanske inte förslaget är så tokigt. Även om jag hade föredragit att en oberoende grupp skulle godkänna och inte politiska partier som sitter i regeringen.

Någon ny riktlinje om att stärka kontrollen av opartiskheten eller de tvångsbeskattade ”analyserna” som paragraf åtta i sändningstillståndet i praktiken medför fanns dock inte med. SVT kan alltså fortsätta berätta för folket hur de ska tolka och tänka i samband med nyhetsartiklar.

Källa: https://www.svt.se/kultur/public-service-framtid-1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.