I SVTs värld ska jämställdheten tvingas fram till varje pris

Av | mars 22, 2023

Gröna Lund får kritik på sociala medier för att man inte bokat kvinnliga artister i sommar. SVT hugger naturligtvis direkt.

Vad är problemet?

SVTs ovilja att erkänna att det finns olika definitioner på begreppet jämställdhet. Sedan kan man också undra vilka det är på sociala medier som kritiserar Gröna Lund för detta. Det finns ingen länk till någon tråd eller liknande. Men man har ju sina aningar …

Vad skulle gjorts bättre?

Utöver att lyfta fram kritiken som baseras på jämställdhet baserad på lika resultat, borde SVT även lyft fram kritik mot kritiken, alltså att föra fram högerdefinitionen (jämställdhet baserad på lika förutsättningar). Man kunde frågat Gröna Lund om det inte är de mest eftertraktade artisterna som ska bokas, oavsett kön.

Fundera på följande

SVTS definition av jämställdhet sätter marknaden (tillgång och efterfrågan) ur spel. Det blir inte längre de mest eftertraktade artisterna som bokas, utan lika många män som kvinnor som tvingas (kvoteras) in. Principen är inte helt olik planekonomi där centralmakten tvingar fram vissa priser istället för att marknaden får avgöra. Om folk får lyssna på vad de vill blir det inte nödvändigtvis 50/50 mellan män och kvinnor. Det krävs tvång och kvotering för att uppnå jämställdhet baserad på lika resultat.

Källa: https://www.svt.se/kultur/kritikstorm-pa-sociala-medier-mot-konsertarrangoren-gronan-live

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.