I dagens SVT-artikel kan vi ser hur modern feminism och socialism är ganska nära besläktade

Av | december 7, 2022

Idag lyfter SVT fram budskapet att Svenska Fotbollförbundet måste ta ett mycket större ansvar för damfotbollens ekonomi, då det visat sig att folk mycket hellre kollar på herrfotboll.

Vad är problemet?

Till att börja med är det här ingen enskild artikel jag lyft ut för att statuera exempel med. SVT är ganska flitiga med att lyfta fram damfotbollens ekonomiska bekymmer och få dem att framstå som social orättvisa. I grund och botten handlar SVTs budskap om att SvFF måste ge mer pengar till damerna när de själva inte kan spela hem biljettintäkter för att det inte finns så många som vill titta på dem. Det vill säga socialism. Hade man haft ett marknadstänk hade man istället konstaterat att flera damlag helt enkelt inte är ekonomiskt lönsamma därför att folk väljer bort dem.

Detta budskap kommer visserligen fram i artikeln, men det råder ändå ingen tvekan om huvudbudskapet som SVT mejslar fram.

Om feminism började med att kräva lika förutsättningar mellan män och kvinnor, så fortsatte den moderna feminismen med att kräva lika resultat när den märkte att lika förutsättningar inte ledde till lika resultat. Och det är just där man ser kopplingen mellan modern feminism och socialism. Det vill säga, om inte kvinnorna presterar lika bra som männen så ska samhället (skattepengar, bidrag, kvotering och så vidare) gå in och hjälpa dem att uppnå lika resultat.

Det är detta budskap som SVT gång på gång lyfter fram. Inte särskilt opartiskt, med andra ord.

Vad skulle gjorts bättre?

Vad SVT istället borde göra är att ordna debatt mellan oliktänkande. Låt moderna feminister och socialister debattera med libertarianer och marknadsfolk. Och sedan låter man tittarna och läsarna avgöra vilken sida som har de bästa argumenten, istället för att som nu ensidigt propagera för den ena sidan.

Fundera på följande

Varför lyfter inte SVT fram andra sporter som inte alls har samma ekonomi som fotbollen? Varför begränsar man sig till kön i sin jakt på vad som man själva definierar som social rättvisa?

Det är ingen slump att de flesta feminister står till vänster politiskt, precis som det inte är någon slump att de flesta libertarianer och folk som tror på den fria marknaden står till höger.

Källa: https://www.svt.se/sport/fotboll/ifk-kalmars-sportchef-kritisk-mot-svff-maste-ta-ett-mycket-storre-ansvar

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.