Hyckleri och påhittade termer om hudblekning hos SVT

Av | juli 24, 2021

I exempelvis Japan anses det fint med vit hy. I Sverige brukar de flesta som bekant vilja ha lite brunare hy under sommaren åtminstone. SVT förklarar vad hudblekning är, och intervjuar en psykolog vid namn Damon Navandi.

Vad är problemet?

Tveksamma och politiskt vinklade förklaringar och benämningar lyfts fram av Navandi. Till exempel begreppet ”minoritetsstress”, som är ett typiskt ord som vänstern hittat på. Man menar på att det är en stress som skapas när någon blir diskriminerad baserat på exkluderande normer. Ja, det låter ganska vänsterliberalt.

Men det riktiga problemet är följande kommentar från Navandi:

Att göra våld på sig själv med kemiska medel och ibland fräta bort ens grupptillhörighet, legitimerar och upprätthåller rådande maktordning som bygger på vithetsnormen. En hierarki där de priviligerade är vita rika män.

Navandi har inga belägg för detta, utan det handlar om en ideologiskt vinklad tolkning av verkligheten. Dessutom framstår det som aningen komiskt när man tänker på hur svenskars behov av solbränna och brun hy naturligtvis inte har någonting att göra med maktordningar, brunhetsnormer eller bruna rika rappare. Det här är ett tydligt politiskt perspektiv som SVT lyfter fram outmanat och oemotsagt.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta blanda in politik och ideologi i allting. Och om det ska göras så bör man lyfta fram tolkningar och åsikter från båda sidor, när en av sidorna är så här uppenbart vinklad.

Fundera på följande

Har du någonsin sett SVT lyfta fram budskap om brunhetsnormer eller maktstrukturer som inte styrs av vita män?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/psykologen-om-hudblekning-bygger-pa-vithetsnormen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.