Hur var det med demokratisynen, SVT? (Ungern)

Av | juli 23, 2021

Ungern ska fixa en folkomröstning vad gäller förslaget av förbud mot information om (bland annat) HBTQ riktad mot barn. SVT lyfter fram kritik.

Vad är problemet?

Visserligen kritiserar inte SVT själva Ungerns förslag om folkomröstning, men man låter i princip bara kritiska röster komma fram. Den enda motpolen till detta är att man för fram att Ungern inte tycker EU ska lägga sig i deras familjepolitik.

Problemet är att SVT verkar ha problem med folkomröstningen. Narrativet är att Ungern ska lyssna på och lyda EU. På vilket sätt är det demokrati, SVT? Ska EUs makt ställas över det ungerska folkets? Det låter odemokratiskt tycker jag.

Vad skulle gjorts bättre?

Varför inte lyfta fram rösterna från några ungrare, i samband med en artikel om folkomröstning? Intervjua folk som är för och som folk som är emot, så att vi som läsare får ta del av båda sidor.

Fundera på följande

Kan människor på demokratisk väg fatta odemokratiska beslut, och är det i så fall fortfarande demokrati? Är förbud mot information om (bland annat) HBTQ till barn ett brott mot mänskliga rättigheter, eller är det en tolkningsfråga?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ungersk-folkomrostning-vacker-reaktioner-inom-eu

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.