Hur mäter man lycka och känslor?

Av | april 5, 2025

Idag är det den internationella lyckodagen enligt FN, och då kommer rapporten The World Happiness Report som ett brev på posten. Enligt den är finnarna världens lyckligaste folk.

Vad är problemet?

SVT ger sådana här flumundersökningar legitimitet genom att inte ifrågasätta hur man mäter lycka och känslor. Visserligen består rapporten delvis av objektiva faktorer som medellivslängd och BNP, men den består även av människor som på en skala 1–10 ska uppskatta hur lyckliga de är.

Detta är flum eftersom det inte går att mäta känslor, och om någon svarar exempelvis 7 kanske han svarar 8 imorgon. Känslor är irrationella och skiljer sig från dag till dag. Dessutom har folk i olika länder förmodligen olika definitioner av vad lycka är, samt att en sjua för någon i Sverige kanske inte är en sjua för någon i Somalia, då förutsättningar och annat skiljer sig.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta ta rapporter som baseras på känslor seriöst.

Fundera på följande

Hur mäter man lycka och känslor?

Jag frågade Astrid Wickström på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 16:03 idag finns en lista på världens lyckligaste länder. Hur mäter man känslor och lycka? Rapporten innehåller förvisso en del objektiva faktorer som BNP, men när folk ska svara 1–10 på hur lyckliga de är så blir det ju bara flum.

Varför tar ni en sådan rapport på allvar, och varför sker inga ifrågasättanden av grunden som rapporten vilar på?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Astrid Wickström valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/finland-varldens-lyckligaste-land-attonde-gangen-i-rad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.