Grovt förskönande av SVT att kalla våldsamma vänsterdemonstrationer för ”antirasistiska”

Av | november 20, 2021

Fallet med Kyle Rittenhouse fortsätter. Nya demonstrationer och upplopp sker i olika delar av USA, efter att Rittenhouse helt frikänts efter att i självförsvar skjutit ihjäl två demonstranter och skadat en tredje.

Vad är problemet?

För det första kallar SVT domen för kontroversiell. På vilket sätt är den kontroversiell? Därefter beskriver man Black Lives Matter-demonstrationen förra året, i samband med dödsskjutningarna, som ”antirasistisk”. Detta framstår som ett grovt förskönande när man faktiskt själv kan ta del av videomaterial och se hur det gick till. Försköningen ”antirasistisk” får det att låta som några aktivister som fredligt tågade igenom staden med plakat. Men kollar man videomaterial ser det snarare ut som upplopp med mycket våldsamheter inblandade.

I artikeln från igår, på samma ämne, skriver SVT dessutom:

Det var den 25 augusti förra året som kravaller utbröt i Kenosha, efter det att polisen skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen.

Det var tydligen viktigt för SVT att nämna att Blake var svart, men det var uppenbarligen mindre viktigt att nämna att han bar kniv och tidigare hade blivit elchockad av polisen i ett försök att stoppa honom (utan framgång). Blake var inte heller bara en småbarnspappa som SVT skriver, utan han erkände sig skyldig till våld i nära relation.

Det blir väldigt tydligt att SVT försöker försköna för vissa (baserat på ideologi). Dock intressant att man ändrar från ”antirasistisk” till ”kravaller”, som ligger betydligt närmare sanningen. Eller snarare tvärtom, eftersom ”antirasism”-artikeln skrevs en dag senare.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta försköna och sluta undanhåll information. Skriv bara som det är som får folk bilda sig sina egna uppfattningar.

Fundera på följande

Lägg märke till hur SVT skildrar olika typer av demonstranter och protester. Och gör detta över tid, plocka inte bara en enskild artikel som jag gjort nu. Fundera på om du märker någon skillnad i SVTs olika skildringar, eller om de mäter alla demonstrationer med samma måttstock.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rittenhouse-domen-splittrar-usa-protester-och-upplopp-i-flera-stader
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/17-aring-atalades-efter-blm-demonstration-frias-av-jury
Källa: https://www.youtube.com/watch?v=iryQSpxSlrg (video som visar när Rittenhouse skjuter ihjäl två aktivister, samt vad som händer precis innan och efter)

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.