Glöm inte att även kommersiell media får mycket skattepengar

Av | december 16, 2020

Det är inte bara SVT som får skattepengar. Kommersiell media, både traditionell och ”alternativ”, får det också. Samhällsnytt rapporterar att de nu beviljats drygt 1,1 miljoner kronor i redaktionsstöd.

Vad är problemet?

Varför ska just media vara en bransch där det gödslas med skattepengar för att folk uppenbarligen inte tycker deras arbete är värt att betala för? Demokratiaspekten brukar lyftas fram som argument, men dagens journalister tenderar att fokusera på opinionsbildning och agendajournalistik snarare än att presentera verkligheten på ett så objektivt sätt som möjligt.

Om mediestödet tagits bort hade säkerligen många tidningar och nyhetssajter försvunnit. Men hade folk saknat dem? Eller hade det uppstått nya, bättre sajter som folk var beredda att betala för?

Vad skulle gjorts bättre?

Dela inte ut skattemedel till organisationer vars tjänster eller produkter folk inte vill betala för.

Vad kan du som medborgare göra?

Fundera på om mediestödet behövs. Är det bra för demokratin, att det finns media lite överallt som kan granska kommuner och regeringar? Eller är det ett slöseri med skattepengar att ge medierna konstgjord andning?

Källa: https://samnytt.se/samnytt-far-redaktionsstod-mojliggor-fortsatt-verksamhet/

En reaktion på “Glöm inte att även kommersiell media får mycket skattepengar

 1. NN

  Utöver att medborgarna tvingas betala för något de inte bett om så ser jag fler problem.

  Det är ett problem när medier står i ekonomisk beroendeställning till en huvudsakliga aktören (staten) som de ska granska. Jag tycker media ska hålla sig för goda för att ta emot allmosor från staten. Klarar man inte det får man gå under med värdigheten i behåll.

  När vissa medier skattefinansieras uppstår undanträngningseffekter. Det försvårar för fria och nya aktörer att etablera sig på marknaden när de inte kan tävla på lika villkor, vilket du också lyfter som en risk i din text.

  Frågan varför just mediabranschen ska få bidrag vill jag också gärna höra svaret på.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.