Glöm aldrig att media bara visar dig det de vill att du ska se

Av | juli 10, 2021

Fria Tider skriver om att det tyska miljöpartiet dalar i opinionen efter att det avslöjats flera oegentligheter om partiledaren Annalena Baerbock.

Vad är problemet?

Fria Tider har förmodligen bara valt ut den här artikeln för att den handlar om något negativt om ett vänsterliberalt parti. Vi kan jämföra med SVT som naturligtvis valde att inte skriva om det här, utan istället (tidigare) mer eller mindre hylla Baerbock. Och naturligtvis skrev aldrig Fria Tider om då Tysklands miljöparti rusade i opinionen.

Vad det här handlar om är selektivt urval, och du som läsare måste förstå hur mycket makt det urvalet har över din uppfattning om en viss händelse eller person. Det handlar inte om att media ljuger, utan om att de undanhåller eller propagerar för en viss typ av information.

Vad skulle gjorts bättre?

Varför skriver inte SVT om de det tyska miljöpartiets störtdykning i opinionen, samt oegentligheterna kring partiledaren? Varför skrev inte Fria Tider om framgångarna för samma parti för en månad sedan? Lite bättre helhetsrapportering, tack!

Fundera på följande

Läser du nyheter hos flera olika källor, eller läser du bara hos källor som skriver sådant som du vill se/höra? Du får sällan en bra verklighetsbeskrivning av att bara läsa en källa.

Källa: https://www.friatider.se/uselt-valresultat-vantas-tyska-miljopartiet
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/darfor-lyckas-grona-vagen-i-tyskland-hon-ar-dragloket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.