Fulvinkling av Samhällsnytt om hur SVT uttryckt sig

Av | juli 6, 2021

Samhällsnytt påstår att SVT tycker det är dyrt och onödigt med demokrati. Men hur bra stämmer det egentligen?

Vad är problemet?

Det här är en typisk fulvinkling för att få en part att framstå på ett orättvist negativt sätt. Det som hände var att SVT frågade Jimmie Åkesson om det verkligen var nödvändigt med ett extraval i höst, med tanke på att det är dyrt OCH att det är ordinarie val nästa år. Hur kan Samhällsnytt få det att framstå som om SVT tycker demokratin är dyr och onödig? Det handlar ju snarare om just detta eventuella extraval, och inte om demokratin i sig.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta fulvinkla och överdriva.

Fundera på följande

Hur tolkar du det Samhällsnytt skriver, efter att ha lyssnat på det SVT säger?

Källa: https://samnytt.se/statstelevisionen-dyrt-och-onodigt-med-demokratin/

4 reaktion på “Fulvinkling av Samhällsnytt om hur SVT uttryckt sig

 1. lollers

  Är det verkligen nödvändigt med fängelsestraff för överlagt mord bland icke tidigare dömda? Det är ju dyrt och dom är ju snart ute igen i alla fall och är ju inte återgångsförbrytare.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Jag förstår din poäng, men på vilket sätt är fängelsestraff för mord jämförbart med ett extraval? Tycker jämförelsen är aningen extrem.

   Svara
   1. Elisabet Wahlgren

    Ett val till enbart riksdagen borde ändå kosta betydligt mindre än det multival till både riksdag, region och kommun som Sverige, med sin urvattnade syn på hur exempelvis den lokala demokratin kan stärkas, infört.

    Helst borde man redan nu införa EN valsedel där väljaren får markera parti i stället för pappersslöseriet med separata valsedlar för alla partier. Då blir valet ännu billigare, plus att valhemligheten enklare bevaras.

    Svara
  2. Elisabet Wahlgren

   Som jag skriver nedan, men borde ha lagt lite högre upp: Ett val till enbart riksdagen borde ändå kosta betydligt mindre än det multival till både riksdag, region och kommun som Sverige, med sin tveksamma demokratisyn, speciellt vad beträffar den lokala demokratin, infört. Partier är sedan länge frisvängande från sina medlemmar, och har inte längre ansvar inför sina väljare.

   Och att som i många andra länder trycka EN valsedel per väljare, där man får markera parti i stället för att behöva ta en valsedel för det parti man vill stödja, och kanske tar några andra också, för att inte avslöja sitt val. Då skulle ju valet bli betydligt billigare, plus att valhemligheten enklare bevaras.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.