Förstår alla vad en skattehöjning på 57 öre innebär?

Av | november 13, 2020

Karlshamn behöver minska sitt ekonomiska underskott och vill därför höja skatten (alltså kommunalskatten) med 57 öre. Det är vad som framgår i SVTs artikel.

Vad är problemet?

Vaddå 57 öre? Av vad? Det SVT menar är att skatten ska höjas med 57 öre per intjänad hundralapp. Så om du tjänar 30 000 kronor brutto blir det 300 hundralappar. Och 300 x 57 är 17 100 öre, det vill säga 171 kronor. I detta räkneexempel höjs alltså kommunalskatten med 171 kronor per månad.

Vad skulle gjorts bättre?

Det hade räckt med att SVT hade skrivit ”Skatten höjs med 57 öre per intjänad hundralapp”. Några få extra ord hade tydliggjort väldigt mycket och undvikit missförstånd. Det hade heller inte skadat att skriva ut hur hög den nuvarande kommunalskatten i Karlshamn är.

Vad kan du som medborgare göra?

Bor du i Karlshamn kan du räkna ut på ett ungefär hur mycket skattehöjningen blir för dig. Och nästa gång media bara anger en skattehöjning i ören, utan övrigt sammanhang, så vet du att det betyder per intjänad hundralapp.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/skattehojning-foreslas-i-karlshamn-for-att-minska-underskottet

Kategori: SVT

2 reaktion på “Förstår alla vad en skattehöjning på 57 öre innebär?

 1. NN

  Att påstå att ”skatten höjs med 57 öre” är ett direkt felaktigt påstående och ingressen i SVT-artikeln bör därför rättas omedelbart. Att ”bara höja skatten med si och så många ören” är en förledande retorik som framställer varje skattehöjning som försumbar för alla som ska betala den. Att ändra till det du föreslår, ”Skatten höjs med 57 öre per intjänad hundralapp”, gör att det blir korrekt.

  Men för att faktiskt fullborda det journalistiska uppdraget så borde artikeln även innehålla precis ett sådant räkneexempel som du ger ovan. Detta för att läsaren ska förstå hur det påverkar denna utan att de behöver ta fram en miniräknare. Eller varför inte tre exempel: Ett för medianinkomsten, två för en standardavvikelse över och under medianen.

  Svara
  1. Anonym

   Sätt det i kontrast till vad vi får, sämre äldrevård, sämre skolmat till vårt kapital de unga. Mycket sämre för de som jobbar i kommunal service med mindre anställda.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.