Feminismen är stark på SVTs kulturredaktion

Av | juni 10, 2021

SVT skriver att en tv-serie på strömningstjänsten HBO hyllas för sina ovanligt starka kvinnoskildringar. Redan där vet man ungefär vilken ideologi som ligger till grund för artikeln.

Vad är problemet?

Hela artikeln utgår från ett typiskt feministiskt perspektiv, där man bland annat skriver att serien på HBO hyllas (av vilka, jo feminister) samt:

Helena Bergström som var aktiv under ’Tystnad Tagning’ och som regisserat den feministiska succéföreställningen ’no more Fucks to give’ med Mia Skäringer menar att det är viktigt att fortsätta i Kate Winslets spår men också att erbjuda publiken många olika kvinnoroller och utseenden.

Det står att Kate Winslet vägrade låta sig själv retuscheras för att dölja bland annat rynkor. Inget konstigt i det. Men i sammanhanget är budskapet att äldre kvinnor ska få lika många filmroller som äldre män. Och även om artikeln inte uttalar det bokstavligt så är det tydligt att budskapet är att det beror på sexism. Det vill säga, man för fram den feministiska synvinkeln och presenterar den som sanning. Andra perspektiv och synvinklar göra sig icke besvär.

SVT skriver i rubriken att tv-serien gör upp med ”gamla kvinnoideal”, men här är det viktigt att tänka på det retoriska, då feminismen tenderar att kalla motståndarens åsikter för ”omoderna”, ”gamla” eller liknande i ett försök att få dem att framstå som sämre.

Min kritik ska inte ses som isolerad för just denna artikel, då det här är ett genomgående tema hos SVT, och på deras kulturredaktion i synnerhet. Allting som är feministiskt tenderar att per automatik presenteras som något positivt.

Vad skulle gjorts bättre?

Skriv gärna om serien ur ett feministiskt perspektiv, men gör plats för andra synpunkter också. Kan till exempel retuschering bero på att folk hellre tittar på vackra kvinnor än på fula? Kan det vara så att medelålders män generellt ses som attraktivare av kvinnor, jämfört med hur medelålders kvinnor ses av män? Det finns många olika perspektiv att lyfta fram – om man bara vill.

Fundera på följande

Angående budskapet att kvinnor i film ska få vara snälla, arga, gulliga, fula och sexiga – kort sagt ska de få vara hur de vill – tror du även att de går med på att bli kommenterade på vilka sätt som helst? Det vill säga att publiken kan säga att de ser fula och gamla ut? Eller ska de få vara hur de vill samtidigt som de kontrollerar folks reaktioner, och smutskasta dem som tycker något negativt?

Källa: https://www.svt.se/kultur/mare-of-easttown-gor-upp-med-gamla-kvinnoideal

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.