Felaktig rubrik hos Nyheter Idag

Av | november 5, 2019

LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson har talat hos Vänsterpartiet. Där kallade han Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. Nyheter Idag skriver en artikel om detta där rubriken lyder ”Thorwaldsson vill vinna tillbaka SD-röstare – kallar dem rasister”.

Vad är problemet?

Nyheter Idags rubrik får det att låta som om Karl-Petter Thorwaldsson kallade SD-röstare för rasister, men det gjorde han inte. Han kallade partiet för rasistiskt. Man kan tycka att det är snarlikt att kalla väljare för det partiet för rasister, men det är inte samma sak. Stefan Löfven har flera gånger gjort liknande uttalanden där han kallar SD som parti för rasistiskt, men att deras väljare inte är det.

Vad skulle kunna göras bättre?

En tydligare rubriksättning hade varit på sin plats, där man klargjort att Thorwaldsson inte kallat SD-väljarna för rasister, utan själva partiet. I ingressen skriver Nyheter Idag rätt: ”När LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade hos Vänsterpartiet i helgen gick han till storms mot Sverigedemokraterna och kallade partiet ’rasister’.” Eftersom man återgivit det rätt där, misstänker jag att man valt en felaktig rubriksättning med flit för att reta upp folk och få dem att klicka.

Källa: https://nyheteridag.se/thorwaldsson-vill-vinna-tillbaka-sd-rostare-kallar-dem-rasister/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.