Expressen vill detaljstyra hur svenskar ska fira jul

Av | december 19, 2019

Expressen listar elva smarta tips om hur man klimatsäkrar julfirandet.

Vad är problemet?

Sverige står för cirka 0,1 procent av alla världens utsläpp. Med andra ord spelar det ingen roll vad svenskarna gör, för det kommer inte påverka jordens klimat i alla fall. Det viktiga i Expressens artikel är godhetssignalering. Alltså inte praktiska resultat för klimatet, utan ett sätt att visa vänner och bekanta ”titta så bra jag är”. Ganska populärt i Stockholms innerstad som jag förstått det …

I artikeln går man in detaljerat på hur vi ska konsumera kaffe, julklappar, sill och annat som hör julen till. Det finns säkerligen sätt att effektivisera allting och slänga mindre, men är det medias roll att tala om för medborgarna hur vi ska leva? Dessutom säger man emot sig själv angående transporter då man propagerar för att köpa blommor från Kenya, efter att ha sagt att vi inte ska köra bil till utlämningsställen som posten använder sig av.

Jag ställer mig ytterst frågande till huruvida det är medias roll att få svenskarna att ändra livsstil. Särskilt när man helt ignorerar den stora klimatboven Kina och all elektronik som tillverkas där. En tredjedel av alla utsläpp kommer från Kina. Från Sverige kommer en tusendel av alla utsläpp.

Vad skulle gjorts bättre?

Media, inklusive Expressen, borde sluta propagera för godhetssignalering och istället ha en mer omfattande bild av klimatet. De borde tydligt kommunicera att klimatet är en global fråga och att det vi i Sverige gör i praktiken har noll betydelse.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/11-smarta-tips-sa-enkelt-klimatsakrar-du-julfirandet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.