Expressen presenterar journalister som är duktiga på att göra sig själva till offer

Av | maj 3, 2021

Expressen har skapat en specialartikel om hur deras journalister hotas och hatas.

Vad är problemet?

Först och främst; det är stor skillnad på hot och hat. Hot ska aldrig accepteras, till exempel om någon hotar ens barn eller familj. Hat däremot kan bestå av elaka och nedvärderande kommentarer, men gör i övrigt ingen skada.

Expressen inleder med att skriva:

Sanningen har ett pris.

Problemet är ju bara att det inte alltid är sanningen som syns på expressen.se. Ibland är det vinklade historier där man med flit utelämnar vissa fakta eller aspekter för att kunna få till rätt budskap som ska påverka läsaren. Eller att man gång efter gång belyser en viss fråga utifrån ett visst perspektiv, utan något som helst intresse att skildra saken från båda sidor.

Ett annat, betydligt större problem, är att jag sällan ser journalister som är självkritiska. När pratas det om hur mycket makt och inflytande de har i demokratier? Hur onåbara och skyddade de är? Att de faktiskt har mer makt än både politiker och företag?

Jag tror därför att hatet mot journalister kommer öka ännu mer med den här typen av artiklar. När journalister med rätta kritiseras för aktivism i sin yrkesutövning, och utmålar sig själva som offer utan någon som helst självkritik, ja då är det lätt att de motiverar till ytterligare hat.

Vad skulle gjorts bättre?

Att uppmärksamma hot mot journalister är viktigt, men det är lika viktigt att journalisterna har självinsikt och tar kritik om aktivism och partiskhet på allvar. För det är oftast ignoranta journalister utan denna självinsikt som får mest hat. Det finns alltid anledningar till att folk hatar.

Och naturligtvis, att folk slutat hota journalister.

Fundera på följande

Hur hanterar du hat? Struntar du i det så länge kritiken är obefogad, eller suger du åt dig som en svamp? Är det någon skillnad på hat som dagligen florerar mellan olika användare på Flashback, och hat som journalister får höra och se?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/sa-hotas-och-hatas–expressens-journalister-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.