Exakt24 stängs av från YouTube, inte ett ord i traditionell media

Av | april 28, 2021

Den konservativa nyhetskanalen Exakt 24 har stängts av från YouTube. Exakt vad det beror på är inte tydligt än, mer än att de brutit mot YouTubes regler. Det här är inte första gången en konservativ kanal stängts av på grund av liknande, godtyckliga anledningar. Det brukar handla om att regelverket kan tolkas lite som man vill.

Som ett exempel: om det är förbjudet att skriva off-topic kan man ta bort vilket innehåll man vill nästan. Man hänvisar bara till ”jag anser att det där är off-topic” och så är det inte mer med det. Det går inte att ifrågasätta den personliga tolkningen av en regel, vilket är roten till problemet vi har idag med censur på sociala medier. Det är därför jag håller mig borta från dem.

Vad är problemet?

SVT gjorde nyligen en stor grej av då YouTube stängde ned Rosa mannens kanal (som numera är tillbaka). Hans grej var att publicera gamla tv-program så att folk kunde se dem igen. Men när Exakt24 stängdes ned, som var en av de största konservativa nyhetskanalerna på YouTube, är det tyst. Åtminstone hittills. När Swebbtv blev avstängda dröjde det ett tag innan SVT skrev om det, så kanske kan det vara en liknande anledning här. Men alla ”alternativa” nyhetssajter har redan skrivit om det, så det handlar också om prioritering.

Exakt24 fick mediestöd, och var därmed ingen liten oseriös kanal. Det intressanta är att de måste följa pressetiska regler (eftersom de får stödet), men här har alltså en privat aktör (YouTube) fattat beslut själva om vad som ska få synas och höras. Det borde väl media vara intresserade av?

Vad skulle gjorts bättre?

Traditionell media borde sluta med beröringsskräcken och behandla ”alternativ” media som de behandlar varandra. För hade Expressen eller Aftonbladet fått sina kanaler nedstängda, då hade det blivit liv i luckan direkt hos traditionell media. Nu verkar de inte bry sig nämnvärt, eller i alla fall inte prioritera händelsen.

Fundera på följande

Får Exakt24 skylla sig själva när de gör sig beroende av YouTube? Bör sociala medier regleras med lag så att de måste motivera (inget godtycke) varför de stänger av eller raderar? Varför försöker traditionell media ignorera ”alternativ” media, trots att ”alternativ” media inte ignorerar traditionell media?

Källa: https://www.svt.se/kultur/youtubekanalen-rosa-mannen-har-stangts-ner-15-ars-arbete-forgaves
Källa: https://nyheteridag.se/alternativmediet-exakt24-avstangt-fran-youtube/
Källa: https://samnytt.se/rakt-pa-33-demokraturen-slar-till-mot-oberoende-media-igen/
Källa: https://www.friatider.se/google-stanger-av-exakt24-fran-youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.