Ett till exempel där SVT har vänsterfeministiska definitioner av jämställdhet och mångfald

Av | januari 27, 2020

Grammy 2020 är mer jämställt än tidigare, men har mindre mångfald enligt SVT.

Vad är problemet?

Problemet är SVTs definitioner av ”jämställdhet” och ”mångfald”. När det gäller jämställdhet utgår man ifrån lika resultat istället för lika förutsättningar. Jag brukar jämföra med ett 100-meterslopp. Lika förutsättningar innebär att alla startar vid samma linje, och att det sedan är upp till individen att prestera. Lika resultat betyder att alla måste komma i mål samtidigt, och att det inte spelar lika stor roll hur alla presterar. Definierar man jämställdhet baserat på lika resultat leder det ofta till kvotering och liknande åtgärder för att tvinga fram det perfekta resultatet.

För mångfalden utgår SVT från etnicitet istället för musikgenre. Det är alltså viktigare att det finns fem svarta och fem vita vinnare, än att låtarna är bra eller bidrar till variation genom att representera olika genres. Med andra ord fokuserar SVTs definition av mångfald på yta snarare än innehåll. Detta går även igenom deras personalavdelning då public service vill ha en mångfald av medarbetare. Alltså fler invandrare och kvinnor, men sedan spelar det mindre roll vad individerna faktiskt tycker och vilka ideologier de har (vilket färgar av sig på deras arbete).

Anledningen till att det här är vänsterfeministiska definitioner är för att de bygger på identitetspolitik, en ideologi som är starkt rotad i just vänsterfeminismen. I korta och förenklade drag innebär identitetspolitik att det är viktigare vem som säger något, snarare än vad som sägs.

Vad skulle gjorts bättre?

Istället för att fokusera på identitet borde SVT fokusera på innehåll. Vilka skrev de bästa låtarna? Vilka hade den bästa musiken? Det är viktigare än att kvotera bort välförtjänta vinnare på grund av att de har fel etnicitet eller kön.

Källa: https://www.svt.se/kultur/grammy-2020-mer-jamstallt-men-mindre-mangfald-1

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.