Ett bra exempel på hur vinklat Samnytt rapporterar om demonstrationer

Av | juli 11, 2022

Det pågår stora demonstrationer mot tuffare miljökrav i Nederländerna. Samnytt rapporterar flitigt.

Vad är problemet?

När demonstrationer utförs av folk som Samnytt själva sympatiserar med, får de alltid en positivare bevakning. I det här fallet handlar det om nederländska bönder som gör uppror mot de nya utsläppskraven. Samnytt skriver uteslutande positivt om upproret, utan ifrågasättanden eller kritiska vinklar.

Annat var det när Samnytt rapporterade om Greta Thunberg och hennes rörelse Fridays for Future. Där valde Samnytt att fokusera på negativa aspekter. Och det är just det här som är problemet med vinklad rapportering. Man plockar fakta som man vill visa läsaren, istället för att rapportera om allting (helhetsbilden). Det finns säkerligen både positiva och negativa aspekter med de flesta demonstrationer, men Samnytt vill så gärna att läsaren ska tycka på ett visst sätt, så de väljer med omsorg ut var fokuset ska ligga.

Det handlar alltså inte om att ljuga, utan att körsbärsplocka den fakta man vill att läsaren ska se.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta försök styra hur folk ska uppfatta en demonstration, och sluta välj ut fakta baserat på egna intressen.

Fundera på följande

Hur tror du Samnytts läsare skulle reagera om sajten ändrade narrativ och började skriva neutralt om klimatprotester eller protester mot hårdare miljökrav? Skulle deras läsare lämna sajten och gå till en annan där de kan läsa nyheter de sympatiserar med? Vilket ansvar har läsaren när det gäller vinklad rapportering? Hur många människor prioriterar att läsa om sådant man själv håller med om, framför sådant som är objektivt och inte nödvändigtvis smickrande för de egna värderingarna?

Källa: https://samnytt.se/bondeupproret-mot-klimatmalen-vaxer-i-styrka/
Källa: https://samnytt.se/greta-klimatstrejkade-med-domd-gangster/
Källa: https://samnytt.se/splittring-i-gretas-klimatrorelse-kallar-palestinska-jihadister-martyrer/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.