Ensidig rasismskildring hos SVT

Av | maj 17, 2020

Rasism enligt SVT handlar uteslutande om vita som trakasserar svarta. Så även i dagens artikel som tar upp ett mord med möjliga, rasistiska förtecken i USA.

Vad är problemet?

Som så många andra gånger är den isolerade artikeln i sig inte ett problem, utan problemet uppstår först när man sätter in den i ett sammanhang. Naturligtvis finns det rasism i USA och andra länder där svarta mördas bara för att de är svarta. Men det omvända råder också, och det har jag aldrig sett SVT rapportera ett ord om. Man kallar aldrig någonsin svarta för rasister till exempel, även när de uppenbart är det. Utöver SVTs artikel länkar jag till en video där en svart man dödat tre vita perspner i ett misstänkt hatbrott. Det råder inte brist på fall, det är bara det att svensk, traditionell media aldrig rapporterar om dem på samma sätt som när vita dödar svarta.

En annan sak, som inte är kopplad till dagens artikel, men däremot till ämnet, är då public service nyligen friades av Granskningsnämnden efter att ha använt benämningen ”swishhora” om fristående journalister som lever på frivilliga bidrag. Tänk om de hade använt ordet neger på ett nedsättande sätt, hade de då också blivit friade? Nej, knappast. Min poäng här är att det finns väldigt mycket hyckleri inblandat. Vissa nedsättande ord är OK, andra inte. Vissa grupper är OK att driva med, andra inte. Och så vidare.

Vad skulle gjorts bättre?

Behandla fenomenet rasism lika åt båda håll. Sluta låtsas om som att det inte finns rasism mot vita eller mot svenskar, för det gör det.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/han-skots-ihjal-under-joggingtur-sen-spreds-videon
Källa: https://www.youtube.com/watch?v=MpkPN90FvsY

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.