Du som tror att SVT kritiserar SD oftare än andra, kolla hur nyheterna ser ut nu

Av | december 1, 2021

Bland högerkonservativa (eller åtminstone bland vissa av dem) finns det en sorts uppfattning att SVT skriver mer negativt om Sverigedemokraterna än om andra partier.

Vad är problemet?

Det stämmer inte längre. Uppfattningen härstammar förmodligen främst från åren 2010–2015 (alltså från att SD kom in i riksdagen fram till flyktingkrisen då både S och M började låta som SD), då SVT definitivt gav SD negativ särbehandling. Men sedan dess har SVT bättrat sig.

Just nu går man hårt åt de nya S-ministrarna. Hade SVT gjort detta mot SD-ministrar hade förmodligen en och annan högerkonservativ börjat klaga över negativ särbehandling.

Vad skulle gjorts bättre?

Som läsare kan du försöka att inte bara se det du vill se för att bekräfta dina egen verklighetsbild, utan faktiskt uppmärksamma när saker och ting går emot den också. Det kräver mental ansträngning, men man blir klokare på kuppen!

Fundera på följande

Tänk på att uppmärksamma all kritisk granskning, och inte bara när den drabbar ditt favoritparti. Det är lite grann som folk som säger att de är otursförföljda. De tänker bara på när de har otur, men bortser från alla gånger de faktiskt har turen på sin sida.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/socialdemokratiska-kvinnor-radda-for-repressalier-efter-kritiskt-brev-om-eneroth
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-miljoministern-annika-strandhall-i-aktuellt

Kategori: SVT

3 reaktion på “Du som tror att SVT kritiserar SD oftare än andra, kolla hur nyheterna ser ut nu

 1. NN

  Jag hade gärna velat se data som stödjer påståendet. De två länkar du tillhandahåller är enskilda händelser och kan avskrivas som anekdotisk bevisföring.

  Men jag får samma uppfattning som du: Nämligen att slagsidan har minskat genom åren. Helt rättvist behandlas fortfarande inte partier till vänster och höger.

  Jag ser till exempel paralleller mellan anklagelserna mot Tomas Eneroth (S) och anklagelserna mot Peter Lundgren (SD), men samtidigt skillnader i hur angeläget SVT verkar vara att rapportera kring det. Det är dock också bara en uppfattning. En som jag inte kan stödja med hårda data.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Hade jag haft tid hade jag bokfört alla artiklar jag läser hos SVT, för att sedan kunna använda dem som bevislänkar. Tyvärr har jag inte den tiden, och du har helt rätt i när du säger att två enskilda händelser inte räcker som bevis.

   Min poäng var dock att visa tvivlarna att det faktiskt händer alls. Det finns en del människor där ute som är övertygade om att SVT ALDRIG skrivit negativt om regeringspartierna.

   Svara
   1. NN

    Jag förstod din tes i rubriken, att ”SVT kritiserar SD oftare än andra”, som ett påstående om ett förhållande (en kvot) mellan granskningen av SD och andra, och för att säkert kunna belägga det behövs mer data.

    Men du har rätt i att ett enda exempel räcker för att motbevisa en eventuell tes som påstår att ”SVT aldrig granskar S”.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.