Direkt sakfel och vinklad artikel om USA-demonstration hos Samhällsnytt

Av | december 14, 2020

En stor demonstration för att visa sympatier för USAs avgående president Donald Trump har ägt rum i USA. Samhällsnytt rapporterar.

Vad är problemet?

Till att börja med blandar Samhällsnytt ihop två olika grupperingar: Black Lives Matter och Antifa genom att skriva ”BLM/Antifa”. Sedan presenterar man hela artikeln utan att en enda gång skriva att Trump förlorade valet. Demonstrationen skedde alltså för att Trumps väljare dels ville visa stöd för honom, men också för att de inte accepterar valresultatet. Samhällsnytt skriver själva att demonstrationen skedde under parollen ”Stop the Steal”. Det vill säga, man anser att demokraterna stulit valet, vilket det inte finns några som helst belägg för.

Att inte erkänna en valförlust är dessutom direkt odemokratiskt, oavsett om man pratar om Trump själv eller hans väljare. En del av demokratin är att acceptera att man befinner sig i minoritet, och att majoriteten får bestämma under ett visst antal år.

Vad skulle gjorts bättre?

Även om BLM och Antifa stundtals kan röra sig bland varandra under demonstrationer, så är det inte samma grupp. Detta hade Samnytt lätt kunnat förtydliga genom att formulera sig ”BLM och Antifa” istället. Det borde också framgått tydligt att det inte är bekräftat att det var dessa två grupper som ansvarade för våldet som visas i videon i tweeten man länkar till. Efter att man skrivit att det är BLM och Antifa som pekats ut för våldet, borde man ha lagt till att uppgifterna är obekräftade.

Sist men inte minst borde man ha förtydligat att gruppen som demonstrerade inte accepterar valförlusten, och därmed är odemokratisk.

Vad kan du som medborgare göra?

Kom ihåg att vara källkritisk och inte bara tänka ”det där gillar jag, då måste det vara sant” eller ”det där håller jag inte med om, då måste det vara fake news”.

Källa: https://samnytt.se/tiotusentals-samlades-pa-freedom-plaza-till-stod-for-trump/

En reaktion på “Direkt sakfel och vinklad artikel om USA-demonstration hos Samhällsnytt

  1. NN

    Det är inte bra när legitimiteten i ett val orättmätigen ifrågasätts, eller utförs på ett sätt att det låter sig rättmätigen ifrågasättas. Båda undergräver förtroendet för demokratin.

    Det var illa när (vissa) Demokrater undergrävde Donald Trumps seger med anklagelser om att han tagit hjälp av Ryssland för att vinna valet. Det är illa när (vissa) Republikaner undergräver Joe Bidens seger när de påstår att valfusk påverkat utgången av valet. Valfusk förekommer med största sannolikhet i alla demokratiska val, men i många fall i så liten utsträckning att det inte påverkar utgången.

    Som minoritet är man en god förlorare när man accepterar förlusten. Som majoritet är man en god vinnare när man tar motståndarens invändningar mot processen på allvar och medverkar till att utreda dem för att undanröja tvivelaktigheter. Det gör man lika mycket för sin egen skull som för att visa yttersta respekt för sin besegrade motståndare. Man gör det för att ena parterna genom att visa att den andra parten fortfarande är en viktig del av demokratin.

    USA-valet 2020 var rörigt på ett sätt som inte anstår en så etablerad demokrati. Att båda sidorna varnade för att den andra sidan skulle fuska, poströsternas vara eller icke vara så nära inpå valet, Twitter stänger av tidningen Washington Post i ett avgörande skede när de publicerar graverande uppgifter för Demokraternas kandidat. Pinsamt!

    Dessvärre är det väl de värsta exemplen som lättast fastnar i minnet. Men det är glädjande att robustheten någonstans ändå finns kvar. Att landet ända sedan sin första president George Washington haft fredliga överlämningar av makten.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.