Det selektiva urvalet hos Fria Tider

Av | juni 8, 2019

Det finns ett antal alternativmedia, en av de största heter Fria Tider. Idag tänkte jag förklara på vilket sätt ett extremt selektivt urval kan förvrida sanningen utan att Fria Tider för den sakens skull ljuger.

Selektivt urval innebär att man ”körsbärsplockar” vissa typer av ämnen som man vill skriva om mer än andra. Det kan också handla om att man väljer specifika ämnen för att påverka opinionen. I Fria Tiders fall handlar det om att man nästan uteslutande väljer nyheter som skildrar invandring och mångkultur på ett negativt sätt. Man tar även tydlig ställning för konservativa och nationalistiska värderingar. De två sistnämnda värderingarna ser man framför allt om man läser artiklar under kategorierna ekonomi, vetenskap och kultur.

Problemet med så selektiva urval är att läsaren endast får en vinklad, ensidig bild av verkligheten. Säg till exempel att du läser om hur mycket invandringen kostar, men inte om vad den tillför. Då får du intrycket att invandring bara är något negativt, när sanningen är att invandring – precis som det mesta annat – både är positivt och negativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.