Det selektiva urvalet avslöjar SVT och Nyheter Idags rapportering kring mordförsöken i Vetlanda

Av | mars 6, 2021

Media fortsätter rapportera om mordförsöken i Vetlanda, och det är ganska lätt att se vad respektive nyhetssajt prioriterar.

Vad är problemet?

SVT publicerar en artikel om afghaner i Vetlanda som känner oro inför ökat hat. Det problematiska i sammanhanget är att denna artikel publiceras 05:30 den 6 mars 2021, medan den första artikeln som fokuserar på brottsoffren och/eller deras anhöriga publiceras 18:22 senare under samma dag. Man prioriterar alltså rädslan hos afghanerna framför de personer som faktiskt råkat ut för brottet. Frilandsjournalisten Joakim Lamotte publicerade en intervju med ett av brottsoffren 07:42 den 5 mars 2021. Det handlar alltså inte om att brottsoffer inte fanns tillgängliga för intervju, utan om prioriteringar.

Det ska dessutom tilläggas att Daniel Berner, som hos SVT presenteras som ordförande i föreningen Kvar i Vetlanda, dessutom är aktiv inom Centerpartiet (något som bland andra Samhällsnytt avslöjat). Då C har en väldigt liberal syn på invandringspolitiken borde hans partitillhörighet framgå i SVTs artikel, speciellt med tanke på följande fråga och svar:

I vilken utsträckning har du förståelse för att dåden i Vetlanda väcker flyktingkritiska reaktioner?

– Jag kan nog inte ha någon förståelse för det. Att den misstänkte hade en identitet som afghan gör ju inte alla andra afghaner till förövare, säger Daniel Berner.

Nyheter Idag å sin sida skriver en artikel om inlägg i sociala medier som tycker synd om den mordmisstänkte. På vilket sätt är det intressant i sammanhanget? Av antalet reaktioner att döma är det inte inlägg som fått stor spridning heller, vilket tyder på att Nyheter Idag letat upp detta för att göra folk upprörda (något som brukar resultera i fler klick och mer uppmärksamhet).

Vad skulle gjorts bättre?

SVT bör prioritera brottsoffer framför snyftartiklar om invandrare som känner oro på grund av (oftast tillfälliga) hatstormar efter en sådan här händelse. Nyheter Idag får gärna sluta med att publicera material som bara är menat att röra upp känslor utan att bidra med något informativt på samma gång.

Fundera på följande

Fundera på varför olika mediesajter väljer ut de nyheter som de gör i samband med en sådan här händelse. Vilka budskap vill man få fram? Hur vill man påverka folk?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/garningsmannens-ursprung-som-afghansk-flykting-vacker-kanslor
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/henry-gladje-efter-samtalet-med-sonen
Källa: https://nyheteridag.se/har-karleksbombas-sultani-efter-attackerna-i-vetlanda/
Källa: https://samnytt.se/tv4-om-blodbadet-i-vetlanda-afghaner-fruktar-hatstorm/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.