Det riktiga kriget handlar om information, inte om pansarvagnar och kulor

Av | mars 2, 2022

SVT skapar en artikel om att det oftare än yngre män som tar del av rysk informationspåverkan.

Vad är problemet?

Det är inte bara ryska statsmedier som ljuger, överdriver och undanhåller obekväm information, det gör svenska medier också. Allting handlar om ett informationskrig där det gäller att påverka folket för att få majoriteten på sin sida. Svensk media nämner till exempel nästan aldrig något om Rysslands argument, att USA använder NATO-länder för att omringa Ryssland med vapen och att det är ett hot mot Rysslands säkerhet. Istället är det ensidiga narrativet i svensk media att Rysslands attack mot Ukraina helt saknar grund och att det finns noll argument för deras handlingar.

Problemet för oss som läsare är att vi får ta del av propaganda oavsett om vi läser hos statskontrollerade RT (Russia Today) eller hos SVT. Medierna har redan bestämt sig vilket narrativ de ska köra, och ingen är intresserad av objektiv verklighetsbeskrivning där argument från båda sidor möts på ett sakligt sätt.

SVT riktar i praktiken kritik mot unga män för att de i högre utsträckning låter sig påverkas av rysk propaganda. Men de skulle aldrig rikta kritik mot unga kvinnor om det skulle visa sig att de i högre utsträckning låter sig påverkas av klimatalarmism och propaganda för massinvandring och mångkultur. Allt har nämligen att göra med vilken agenda respektive media kör på, och de flesta tänkande människor är väl medvetna om var såväl SVT som ”alternativ” media står någonstans ideologiskt. Ytterst sällan ser man narrativet brytas, även om det händer.

Mycket av det som media producerar har som mål att påverka dig på ett visst sätt. Man kan kalla det för konsekvensanalys. Istället för att vara konsekvensneutrala, och bara rapportera objektivt utan att fundera på hur rapporteringar påverkar folk, styrs medier av en vilja att påverka och forma samhället. Och det gör man bäst genom att vinkla, undanhålla och överdriva för att påverka människor som inte tänker, utan som bara reagerar på känslor och impuls. Visa en bild på ett gråtande ukrainskt barn så kommer alla hata Putin. Mycket mer än så behövs faktiskt inte för att påverka människor som inte tänker. Detta vet journalisterna, och man vet precis hur man ska påverka folk i ”rätt” riktning. Allt förutsätter bara att folk inte tänker själva.

Vi kan även se hur Ryssland förbjuder media som inte rapporterar på ”rätt” sätt, och hur amerikanska företag stänger av ryska medier från sina plattformar. Utan att förlora respekten för alla människor som dör i det fysiska kriget, så är det på nätet och i etern som det riktiga kriget förs.

Vad skulle gjorts bättre?

Svenska journalister borde sluta kasta sten i glashus och anklaga ryska medier för propaganda, när de själva bedriver ensidig propaganda. Surfa in på www.rt.com själv så kommer du märka att deras propaganda inte är mycket värre än exempelvis Aftonbladets.

Fundera på följande

Om vi utgår ifrån att Ukraina är den goda sidan, och Ryssland den onda, innebär det då att allt som Zelenskyj säger är sant och allt som Putin säger är falskt?

Det bästa vapnet mot propaganda är självtänkande och misstänksamhet. Ta inte till dig någon information utan att först tänka till. Vem tjänar på det som sägs? Läs samma nyhet hos helt olika medier och lägg ihop helhetsbilden. Finns det belägg för det som sägs, eller är det spekulationer eller obekräftade uppgifter?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/yngre-man-tar-oftare-del-av-rysk-informationspaverkan

Kategori: SVT

En reaktion på “Det riktiga kriget handlar om information, inte om pansarvagnar och kulor

  1. NN

    Utöver klimatalarmism och invandring är det förmodligen också lättare att locka yngre kvinnor till radikalfeminism. SVT ser inte bjälken i sitt eget öga.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.