Det finns stora problem med att media vill att vi bara ska minnas vissa folkmord

Av | januari 27, 2023

Idag hedras de judar (med flera) som mördades i Tyskland under framför allt 1940-talet.

Vad är problemet?

Du känner säkert själv till hur mycket skolmaterial, dokumentärer, filmer och annat som handlar om nazisternas hat mot judarna. De ständiga påminnelserna gör att folk inte glömmer bort den mörka historian. Men vad händer med alla andra folkmord, och varför påminns vi inte om kommunismen ens i närheten av lika ofta som vi påminns om nazismen?

  • Kommunismen har dödat långt fler människor än vad nazismen någonsin gjorde.
  • Det finns fortfarande, än idag, kommunistiska länder – men några nazistiska länder existerar inte längre.

En av flera anledningar till att kommunister som Sven Wollter än idag omfamnas av människor och får utmärkelser är dels att många inte vet om att han var kommunist (eftersom media sällan pratar om det), och dels att folk inte ser kommunister på samma negativa sätt som nazister, trots att de borde göra det. Och det är här det stora problemet uppstår.

För eftersom kommunismen inte uppmärksammas en tiondel så mycket som nazismen, får den inte heller samma stigma. Kändisar kan öppet säga att de är kommunister, eller har kommunistiska sympatier, utan att råka illa ut ekonomiskt eller socialt. Det kan inte en nazist. Hade däremot SVT och annan media (för att inte tala om filmbolag och andra producenter) uppmärksammat kommunismens mörka historia lika ofta som nazismen, ja då hade förmodligen hela svenska folket haft samma avsky mot kommunismen som mot nazismen. Och då hade kommunister som Tomas Bolme (Tintins svenska röst) och Sven Wollter blivit totalt utfrysta från hela samhället.

En selektiv historiebeskrivning, där det bara är ett folkmord som ständigt uppmärksammas, gör att människor glömmer bort det som sällan eller aldrig nämns. Och där har SVT, med sitt enorma genomslag, både stor makt och stort ansvar.

Vad skulle gjorts bättre?

Ge kommunismen minst lika mycket tid som nazismen, vad gäller historiebeskrivning och minnen. Nazisternas judehat har fått oproportionerligt mycket utrymme sedan andra världskriget, jämför med alla andra folkmord och/eller händelser som lett till massmord.

Fundera på följande

Har traditionell media samma relation till kommunismen som Kina har till Nordkorea? Det vill säga att man tycker de är jobbiga och lite tokiga, men när det väl gäller ställer man sig på deras sida?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vi-maste-halla-minne-av-forintelsen-levande

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.