De kritiska frågorna lyser med sin frånvaro när SVT pratar med afghaner som fått avslag

Av | november 30, 2019

SVT skriver att omkring 2 000 afghaner, som fått avslag i Sverige på asylansökan, nu lever i Frankrike då det landet inte skickar hem dem till Afghanistan.

Vad är problemet?

Det ställs inga kritiska frågor, och det framgår inte om SVT kontrollerar afghanernas uppgifter. Till exempel säger flera av dem att de jobbade och gick i skolan. Då borde de även ha någon form av registrering i Sverige, och därmed borde det gå att ta reda på om de talar sanning. En av dem hävdar även att de inte har en aning om varför de fick avslag. Istället för att låta afghanerna komma till tals och sedan följa upp med kritiska frågor väljer SVT att göra dem till offer. Artikeln, plus Claes JB Löfgrens krönika, är båda upplagda för att bilda opinion så att läsaren ska tycka synd om afghanerna. Det vill säga en snyftartikel av klassiskt public service-snitt.

Vad skulle gjorts bättre?

Löfgren hade kunnat ställa kritiska frågor, till exempel varför afghaner väljer att bege sig till nordligaste Europa (Sverige) istället för att stanna i något av de europeiska länderna på vägen. Han och andra på SVT hade kunnat faktakollat afghanernas påståenden om att de jobbat i flera år i Sverige och betalat skatt. Ingenting av detta görs (framgår åtminstone inte i artikeln).

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/2000-afghaner-lever-pa-frankrikes-gator-efter-avslag-i-sverige
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-den-glupande-hungern-vittnar-om-hennes-utsatthet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.