Bra exempel på SVTs makt över folket

Av | april 9, 2019

Förra året publicerade SVT klimatrelaterade artiklar i princip varje vecka. Det har pratats extremt mycket om hur miljöfarligt flyget är, hur alla ska börja åka tåg istället samt att vi ska sluta äta kött och istället bli veganer. Tänker man inte själv är det lätt att dras med i det som står på svt.se. När ideologiskt drivna aktivister i media propagerar för sina åsikter eller teorier blir de naturligtvis nöjda när de får resultat: 32 procent, nästan en tredjedel av de myndiga svenskarna, säger att deras resande kommer förändras på grund av miljöskäl. Hade inte SVT skrivit om det så mycket som de gjort hade nog inte siffran varit lika hög.

Men det kanske intressantaste med artikeln är att merparten av de 2 000 personer som låtit sig intervjuas säger att mediebevakningen inte påverkat dem. Det här är naturligtvis bara spekulationer, men jag tror inte det stämmer. Däremot tror jag att folk påverkas undermedvetet, alltså utan att inse att de blir påverkade. Ungefär som med reklam, där folk alltid säger att de inte påverkas, men nog påverkas de alltid.

Eftersom folk inte fattar att de blir påverkade kan SVT lugnt fortsätta att sprida sina budskap och marknadsföra dem som kunskap. Om inte folk själva fattar hur påverkade de blir, vem som ska berätta för dem? Ytterligare en jätteviktig anledning till varför man ska tänka mer!

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trendbrottet-sa-manga-farre-resor-gjorde-vi-2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.