Bra exempel på när SVT låter folk som tycker likadant som de själva komma till tals

Av | februari 23, 2019

När det gäller kultur vågar jag påstå att SVT är ganska kända för att ständigt vilja föra fram vissa tolkningar av feministiska budskap. När de pratar om ”mansrollen” handlar det nästan alltid om ”machokultur” snarare än biologi. Det vill säga, det pratas mest om normer i samhället som får män att bete sig på ett visst sätt, snarare än att det finns biologiska anledningar – till exempel tydliga hormonskillnader mellan män och kvinnor – som gör att mäns beteende skiljer sig från kvinnors.

Vad är rätt? Ingen vet, eftersom det är en oerhört komplex fråga. Förmodligen spelar både sociala normer och biologi in, sedan vilken del som har mest inflytande kan man diskutera oändligt. Men idag är min poäng att SVT väldigt sällan belyser den biologiska aspekten på mäns beteende, det vill säga att (bland annat) testosteronet gör män aggressivare.

Idag skriver man om en teaterföreställning som är regisserad av aktivisten Mia Skäringer (hon som för övrigt kritiserade SVT för att de valde en man att ringa in nyåret) där SVTs artikel enbart handlar om sociala normer och ”machokultur”. Inte ett ord om biologi någonstans.

Naturligt ska SVT kunna lyfta fram båda sidor i olika artiklar, men jag har aldrig sett dem lyfta fram den biologiska faktorn i en liknande artikel. Om jag någon gång får syn på en sådan artikel lovar jag att publicera en text om den också. Men ha inte för stora förhoppningar om att det ska ske …

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/man-mar-skit-och-det-far-vi-alla-ta-konsekvensen-av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.