Bra exempel på hur långt vänsterut Expressen gått

Av | mars 14, 2022

När jag växte upp på 90-talet var Expressen distinkt höger och Aftonbladet distinkt vänster. Idag är Aftonbladet fortfarande distinkt vänster, medan Expressen vandrat långt åt det hållet också. Jag vill inte påstå att det är en vänstertidningen, men de kan knappast klassas som höger längre. Expressen själva beskriver sig som liberala, utan att nämna vare sig vänster eller höger.

Jaha, OK?

Opinions- och propagandaartiklar (kultursidor och ledartexter) är ofta vad som kännetecknar en tidnings politiska färg. Aftonbladets ledarskribenter till exempel måste godkännas av LO, som står Socialdemokraterna nära. Dagens kulturtext i Expressen från Anna Hellgren, som för övrigt själv beskriver sig som en miljömupp (en passande titel eftersom hon likt många andra aktivister inte verkar ha förstått att det Sverige gör i praktiken har noll påverkan på klimatet), tycker skatterna inte alls ska sänkas på drivmedel. Istället vill hon att konsumtionen ska minska och skatterna höjas. Klassisk vänster alltså.

Nu är såklart inte Anna Hellberg den enda opinionsbildaren på Expressen, men det är ändå talande att en så pass vänsterinriktad människa bjuds in till tidningen på en propagandaposition. Är det till exempel någon som sett en tydlig högerprofil skriva på Aftonbladets ledarsidor eller i deras kulturtexter? Jag har inte sett någon sådan i alla fall.

Att svensk, traditionell, rikstäckande media har en stark liberal slagsida är ett faktum (kolla alla opinionsbildare och hur samtliga nyhetssajter nästan alltid propagerar för liberala värderingar), men frågan är nu också hur långt ut till vänster den samlade mediekåren står.

Om de flesta journalister propagerar för vissa typer av värderingar och vissa åsikter, kommer det att påverka demokratin. De flesta människor är lättpåverkade och vill dessutom gärna hålla sig till det som är populärt att tycka. Med en bättre mångfald i journalistkåren (mångfald baserad på åsikter och ideologi, inte på utseende) skulle vi få en bredare debatt där alla åsikter och värderingar fick ifrågasättas och diskuteras. Det skulle alla tjäna på, eftersom folk utvecklas då deras argument utmanas. Ryggdunkar och tummen upp på sociala medier känns bra, men det är ingenting som får folk att börja tänka.

Källa: https://www.expressen.se/kultur/ide/skatta-skiten-ur-oss-i-stallet-mikael-damberg/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.