Att skippa efterrätt = osund matkultur enligt SVT

Av | oktober 14, 2021

Skavlan har intervjuat den norska längdskidåkerskan Marit Björgren. SVT använder rubriken ”Björgen om den osunda matkulturen i landslaget”.

Vad är problemet?

Webbsajten svt.se visar ett klipp ur Skavlan-intervjun där Skavlan frågar hur Björgren kunde märka något angående vad SVT kallar osund matkultur. Då svarar hon att det var någon i laget som hoppade över efterrätten, och då följde de andra efter. Hur detta blir en osund matkultur skulle jag gärna vilja ha förklarat.

I en annan artikel som baseras på samma intervju skriver SVT att Björgren fick ta emot hat på grund av att hon visade sina vältränade armar i en klänning. Folk tyckte att hon skulle klä på sig. Här gör SVT om kritik till hat, något som för övrigt är extremt vanligt på sociala medier idag. Det finns ingenting hatiskt med att säga att någon inte ser bra ut i ett visst plagg och att vederbörande bör fixa till det. Det är en form av kritik som man kan ta till sig eller ignorera, beroende på om man tycker den stämmer eller inte.

Det ska också sägas att Skavlan inte sänts när detta skrivs. Det kan hända att ytterligare information framkommer i det kompletta programmet som motiverar att det handlade om en osund matkultur och om hat. Men även om så skulle ske borde SVT i dessa korta videoklipp visa tydliga exempel när man använder sådana här formuleringar.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta överdriv.

Fundera på följande

Hur påverkas du av medias ordval och definitioner? Tar du efter det media skriver?

Källa: https://www.svt.se/sport/langdskidor/bjorgen-om-en-hoppade-over-efterratt-foljde-andra-efter
Källa: https://www.svt.se/sport/langdskidor/marit-bjorgen-de-sa-du-borde-kla-pa-dig

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.