Är Expressen verkligen en högertidning längre?

Av | april 16, 2021

Den klassiska bilden av Aftonbladet och Expressen är att Aftonbladet är vänster och Expressen är höger. Men stämmer det verkligen fortfarande?

Vad är problemet?

Expressen publicerar en typisk vänsterartikel där elever på en skola kräver gratis mensskydd. Det är en vänsterartikel eftersom det handlar om ytterligare skattefinansierade produkter. Det är inget fel på själva artikeln i sig (förutom att den inte särskiljer vad som är gratis och vad som kostar skattepengar), men det är lite otypiskt för en högertidning att publicera en vänsterartikel. Hur många gånger ser du Aftonbladet publicera artiklar som handlar om sänkta skatter och mindre bidrag och färre gratisprodukter?

Även om jag inte bokfört artiklarna, och därmed inte kan länka till dem, så har jag observerat under de senaste åren hur Expressen kanske inte blivit en vänstertidning, men rört sig betydligt mer åt vänster än vad Aftonbladet rört sig åt höger. Jag ställer mig därför frågan om Expressen verkligen är en högerliberal tidning längre? Kanske snarare mittenliberal?

Vad skulle gjorts bättre?

Egentligen ingenting i det här fallet, eftersom det bara är en iakttagelse jag gjort under lång tid.

Fundera på följande

Lägg märke till när Expressen publicerar typiska vänsterartiklar, samt när Aftonbladet publicerar typiska högerartiklar. Vilka finns det flest av?

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/thea-13-och-tilda-14-kraver-gratis-mensskydd/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.