Är det media eller läsarna som ska avgöra vilka bilder som är stötande?

Av | november 7, 2020

SVTs Kulturnyheterna har aktivt valt att inte visa karikatyren på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samt en muslimsk kvinna som visar rumpan, den bild som publicerades i franska tidningen Charlie Hebdo.

Vad är problemet?

För det första vägrar Karolina Andersson, som är ansvarig utgivare för Kulturnyheterna, och som blir intervjuad i Sveriges Radio, att ge några som helst konkreta argument för vad som skulle vara stötande med karikatyren. Hon säger nämligen att de inte publicerade karikatyren eftersom den kunde väcka anstöt hos en del av deras läsare. Hon har alltså fattat ett godtyckligt beslut vars underliggande argument hon sedan vägrar redovisa inför folket som betalar hennes lön.

Sedan väcker detta en intressant fråga. Är det media som ska avgöra för sina läsare vad de anser vara stötande innehåll? Hur ska läsaren ens kunna ta ställning om han inte får se det som misstänks vara stötande? SVT kan ju annars varna läsaren, vilket de ibland gör för våldsamheter, att en video eller bildmaterial kan vara stötande. Då får läsaren själv fatta beslut om att titta eller inte.

Sist men inte minst låtsas man i intervjun om som att ”alternativ” media inte existerar. Man jämför nämligen olika mediers beslut i denna publicistfråga, men nämner inte ett ord om sajter som Nyheter Idag eller Samhällsnytt.

Vad skulle gjorts bättre?

Andersson borde ha specificerat varför man valde att inte publicera karikatyren, istället för att prata i flufftermer som inte säger någonting. Sedan borde SVT som organisation alltid visa bilder, men märka potentiellt stötande innehåll med varningstext. Allting handlar om att ge läsaren ett val.

Traditionell media får gärna kliva upp ur sandlådan också och börja hänvisa till ”alternativ” media. ”Alternativ” media har inga problem att hänvisa till traditionell media, så varför gäller inte det omvända?

Vad kan du som medborgare göra?

Spana in karikatyren på andra nyhetssajter, till exempel hos Nyheter Idag som jag länkar till här nedan.

Källa: https://sverigesradio.se/avsnitt/1614974 (startar vid 23:30)
Källa: https://nyheteridag.se/erdogan-rasar-mot-karikatyr-turkiet-till-attack-mot-fransk-yttrandefrihet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.