Är Bulletin ens värd att kallas för en nyhetssajt?

Av | mars 13, 2021

I samband med de öppna bråken kring Bulletin blev det tydligt att nyhetsdelen på sajten nästan uteslutande hämtar information från TT. Det finns ett fåtal artiklar med egna nyheter.

Vad är problemet?

Bulletin sade att de skulle satsa på opinionsbildning och utrikesnyheter. Opinionsbildningen kan man knappast missa, den är överallt och har utan tvekan mer fokus än nyheterna. Problemet med detta är att agendor och opinion inte är vad folk behöver idag. Vi behöver nyhetsmedier som lägger de egna åsikterna åt sidan och rapporterar om verkligheten så sakligt de kan. Detta gör inte Bulletin, och därför kan man fråga sig om det ens är en nyhetssajt, eller om det bara handlar om propaganda rakt av.

Vad skulle gjorts bättre?

Om man bara vill driva opinion kan man ju starta en blogg. Nyhetssajter borde präglas av just nyheter, och inte av åsikter. Bulletin borde satsa mer på nyhetsredaktionen och mindre på proffstyckare.

Fundera på följande

Är Bulletin en nyhetssajt eller en åsiktsblogg?

Källa: https://bulletin.nu/

4 reaktion på “Är Bulletin ens värd att kallas för en nyhetssajt?

 1. NN

  Det finns anledning att rikta kritik mot Bulletin. Framför allt hur ägarna har blandat sig i den redaktionella verksamheten. Om det stämmer att en av ägarna på ett möte har stängt av mikrofonen för både Alice Teodorescu och Ivar Arpi när de har framfört kritik så är det mycket allvarligt.

  Bulletin gav nog många medier skrämselhicka med sina topprekryteringar och blev kanske sedan lite av en hackkyckling i medielandskapet. När det visar sig att projektet har brister andas både lättnad och skadeglädje hos övriga medier, och något annat var väl inte att vänta från aktörer i en miljö som genomsyras av statliga mediebidrag.

  Frågan du ställer om innehållet är trots detta helt klart relevant, men jag hade behövt mer underlag för att kunna besvara den. Hur stor andel TT-artiklar handlar det om i Bulletins fall? Hur stor är andelen i de rikstäckande tidningarna? Hur stor är andelen hos lokaltidningarna?

  ”Stig Hadenius, professor i journalistik, undersökte redan i början av 1970-talet hur stor del av flera lokaltidningars inrikesmaterial som kom från Tidningarnas Telegrambyrå (TT). Då fanns det minst en tidning som hämtade upp emot 50 procentav sitt inrikesmaterial från TT.”
  (http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:286587/FULLTEXT01.pdf )

  När du skriver att ”sajten nästan uteslutande hämtar information från TT”, är det då en bedömning som du har gjort själv av sajten, eller är det något annat som är källa till den uppgiften?

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Det är en bedömning som jag gjort efter att ha gått igenom nyhetsavdelningen. Den delas upp i sidor, med fem nyheter på varje sida. Jag tittade på 25 nyheter, och 23 av dem var från TT. Jag har inte gjort någon studie, utan det var ett väldigt tydligt intryck jag fick när jag gjorde en snabb granskning.

   Bra att du ifrågasätter!

   Svara
   1. NN

    Det svaret rätade ut några frågetecken. Jag vet inte exakt hur det förhåller sig på andra tidningar, men 92% låter väldigt mycket.

    Jag är lite kluven till Bulletin. Å ena sidan behöves deras opinionstexter. Å andra sidan är Sverige samtidigt i desperat behov av ett neutralt nyhetsmedium. Även om det vore möjligt att förena dem så är det kanske inte troligt. Det låter som två olika projekt.

    När jag hörde att de skulle börja sätta opinionsmaterial bakom en betalvägg slog jag mig för pannan. Det visade sig att de inte var smartare än resten av mediasverige. Att betala för nyhetsjournalistik är en sak, men vem vill betala för att läsa någons åsikt?

    Svara
    1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

     Där håller jag inte alls med dig! Enligt mig är det sista svenska läsare behöver fler opinionstexter med proffstyckare som ska leda in läsaren på ”rätt” spår. Jag kan förstå perspektivet att Sverige behöver fler åsikter än de som basuneras ut i SVT, Aftonbladet och Expressen, men jag tror det hade varit bättre att satsa på att vara neutral istället för ”åt andra hållet”. Där finns dessutom redan ”alternativ” media.

     Haha, ett av de första fröerna som ledde fram till den här sajten var att jag läste tv-spelstidningar på 90-talet. Där betalade man bokstavligt talat för att läsa andras åsikter, vilket jag kom till insikt med under tidigt 00-tal då jag blivit lite äldre.

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.