Anonyma källor gör att ingen riktigt vet vad som hänt

Av | september 16, 2023

Polisen Nadim Ghazale, som tidigare gjort sig känd för att hata Sverigedemokraterna, har omnämnts på flera olika sätt i media. Låt oss ta en titt.

Vad är problemet?

Det börjar med att en källa till Samnytt hävdar att Ghazale har kommit undan en allvarlig fortkörning och försökt muta poliskontrollanterna med tårta för att slippa straff.

Sveriges Radio skriver att de fått uppgifter om att Ghazale stoppats i en poliskontroll, men sluppit böter. Dessa uppgifter var dock inte hämtade från Samnytt.

Samtidigt kommer även lokaltidningen Borås tidning med egna uppgifter om att Ghazale kört för fort.

Inget vet vad som är sant. Ingen, utanför respektive redaktion, vet heller vilka källor det rör sig om. Allting baseras på uppgifter från anonyma poliser. Sedan pudlar SR efter att ha publicerat Samnytts uppgifter om den påstådda tårtmutningen, med argumentet att de själva inte kan styrka den uppgiften. Men så verkar SR bara resonera om uppgiften kommer från ”alternativ” media. Hade det varit Aftonbladet eller Expressen som kommit med exakt samma uppgift hade SR knappast benämnt den som ”felaktig”, vilket man gör nu.

Ghazale själv har gått ut på sociala medier och hävdat att han blev stoppad och visade körkortet, för att sedan köra vidare. En berättelse som inte stämmer med någon av de tre mediernas artiklar.

Vad skulle gjorts bättre?

Jättesvårt att säga. Anonyma källor är svåra att bevisa eller motbevisa. I just detta fall borde inte SR ha kallat Samnytts uppgifter för felaktiga, bara för att de själva inte kan få tag på samma anonyma uppgifter.

Fundera på följande

Utredningen mot Ghazale är nedlagd. Ord står mot ord. Minst en part i den här soppan ljuger. Och vi kommer förmodligen aldrig få reda på vilken.

Källa: https://samnytt.se/sveriges-radios-medierna-sprider-osanningar-om-samnytt/
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/p4-sjuharads-kanalchef-om-kritiken-mot-publicering-om-nadim-ghazale
Källa: https://samnytt.se/nadim-ghazale-om-fartkontrollen-jag-stoppades-av-en-polisbil/
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/rattelse-fel-i-rapportering-om-nadim-ghazale
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/kandispolisen-i-blasvader-slapp-straff-efter-fortkorning
Källa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.