Ännu en minnesdag för rasismens offer uppmärksammas i SVT, men var är kommunismen?

Av | februari 17, 2022

Idag uppmärksammar SVT en minnesdag i Uppsala för att det var 100 år sedan det rasbiologiska institutet öppnade.

Vad är problemet?

Det är inget problem med artikeln i sig, utan problemet dyker upp först när man sätter dagens artikel i sitt sammanhang. Vi påminns väldigt ofta om det dåliga med rasismen och nazismen, men väldigt sällan om det dåliga med kommunismen. Nu spekulerar jag bara, men det hela är så ensidigt att man undrar om det finns makthavare eller intressen som vill att vi ska komma ihåg en del av historien, men glömma en annan.

Vad skulle gjorts bättre?

Börja uppmärksamma det negativa med kommunismen lika ofta eller oftare som man uppmärksammar det negativa med rasism och nazism. Risken är annars att den unga generationen inte förstår faran med kommunism, att den inte lär sig av historien.

Fundera på följande

Varför tror du det finns ett sådan ensidigt fokus i den här frågan? Hur många unga idag tror du tycker att Lenin var en helt OK revolutionär, istället för en man som inte tvekade att döda folk som var emot revolutionen? Vad tror du folk idag ser som värst? Läran om att det finns överlägsna och underlägsna raser, eller läran om att medborgarna är statens slavar?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/sapmi/minnesdagen-behovs-det-ar-ett-oppet-sar

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.