Ytterligare ett subtilt exempel på SVTs vänstervridning

Av | september 17, 2022

SVTs konstkritiker (eller om man ska säga det på svenska, ”proffstyckare som får betalt för att förmedla sina åsikter”) Dennis Dahlqvist visar hur subtilt det kan gå till då man tar ställning för vänsterns klimatpolitik.

Vad är problemet?

Följande mening:

Hans Op de Beecks frostiga vanitas-stilleben innehåller också en rejäl dödskalle; men här finns även en mobil-telefon, en milkshake och en damsko. En iskall och samtidigt melankolisk påminnelse om vår fullständigt mördande överkonsumtion.

Vilka är det som anser att vi överkonsumerar? Vilka är det som gör om ”tvinga folk att försämra sin levnadsstandard” till ”energieffektivisering”? Det är vänstern, och i den här artikeln går Dahlqvist deras ärenden med sina ordval.

Även den här meningen är inne på samma spår:

Men trots grabbarnas dödskallar så känns Laure Prouvosts bi-lampa faktiskt ännu mer skrämmande. Bin attraheras ju av blommornas färger; men eftersom det moderna jord-bruket gjort ängsmark till en bristvara får bina – likt nattfjärilar som ”fastnar” i det artificiella ljuset – kanske nöja sig med att uppvakta glödlampor i framtiden.

Man kan dessutom kritisera det selektiva urvalet. Det råder ingen brist på kulturartiklar som tar upp miljövänsterns eller feministernas hjärtefrågor, men hur många artiklar hos SVT Kultur har du sett som behandlar konservativ kultur?

Vad skulle gjorts bättre?

Så här enkelt hade Dahlqvist kunnat föra fram konstnärens budskap utan att själv ta ställning:

Hans Op de Beecks frostiga vanitas-stilleben innehåller också en rejäl dödskalle; men här finns även en mobil-telefon, en milkshake och en damsko. En iskall och samtidigt melankolisk påminnelse om vad Op de Beeck anser vara vår fullständigt mördande överkonsumtion.

Det är inte särskilt svårt (tog mig tio sekunder att omformulera), utan handlar uteslutande om vilja.

Fundera på följande

Sådana här subtila vinklingar struntar Granskningsnämnden i (eftersom deras definition av ”opartiskhet” är grovmaskig). Visste du förresten att de inte ens granskar svt.se?

Källa: https://www.svt.se/kultur/konstrecension-glasstress-pa-millesgarden

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.