Varför granskar aldrig Uppdrag granskning public service?

Av | december 21, 2023

Idag publicerar SVT artiklar om hur det blir svårare och svårare för journalister att få till intervjuer med det man kallar för makthavare (företag och politiker).

Vad är problemet?

De kanske största makthavarna är journalisterna själva. Jag har aldrig sett Uppdrag granskning granska public service.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde granska sig själva, med tanke på att det är journalister som bestämmer vilka ämnen samhällsdebatten ska handla om, vilka människor som ska granskas (och vilka som aldrig granskas, typ Greta Thunberg), vilka frågor som ska ställas och vilka ingångsperspektiv man ska ha då man påbörjar arbetet. Allt detta formar det budskap som i slutänden påverkar tittarna och läsarna.

Fundera på följande

Innan sociala medier hade medierna i princip monopol på möjligheten att ställa politiker och makthavare till svars. Idag kan vanligt folk själva ställa frågor, helt öppet till allmän beskådning på välbesökta plattformar. Därmed har både journalisternas makt och betydelse minskat, och det är förmodligen en anledning till de upprörda tongångarna hos medierna idag. Sedan finns det naturligtvis saker som bara professionell media kan göra, till exempel att proaktivt gräva fram fakta och information som ingen skulle haft en aning om såvida medierna inte grävde fram den.

Jag frågade Axel Björklund på SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Jag läste din krönika om att makthavare undviker intervjuer med journalister. Jag har två frågor:

1) Journalister är bland de största makthavarna som finns i samhället. Varför granskar ni aldrig public service? Jag har i alla fall aldrig sett en sådan granskning, har jag fel får du gärna länka till ett exempel.
2) Är det inte bara en naturlig utveckling att vanligt folk själva kan ställa frågor direkt till politiker och företag på sociala medier, och därmed eliminera mellanhanden/grindvakten (journalisterna)? Hur ser du på det?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Axel Björklund svarade

Hej Kai!
1. Public service är absolut något vi kan komma att granska ur något perspektiv. Jag kommenterar dock i regel inte vilka specifika granskningar vi arbetar med. Historiskt vet jag att det finns flera UG-reportage med udden mot mediekåren, också några där SVT själva varit föremål för granskning, men det är nog ganska länge sedan.
2. Ja, det är möjligt att du har rätt även om ganska få makthavare gör sig tillgängliga för kvalificerade utfrågningar också i sociala medier. Från mitt perspektiv är det otillräckligt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/varfor-duckar-makthavarna-intervjuer-med-uppdrag-granskning–gdgpb8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.