Väldigt vinklat om nya LAS-förslagen

Av | april 25, 2019

Idag presenterade regering nyheten om att LAS, alltså lagen om anställningsskydd (närmare bestämt regler som reglerar hur en arbetsgivare får avskeda anställda). Detta fick naturligtvis Jonas Sjöstedt att gå i taket och på nytt hota om misstroendeomröstning om regeringen skulle lägga fram förslaget till riksdagen. SVT har skrivit tre artiklar som hör ihop om ämnet (inklusive en analys av Mats Knutsson), men ingen av dem berättar vad Centerpartiet (som hjälpte regeringen på plats bland annat med löfte om att försämra arbetsrätten) tycker om saken. Det enda som finns som motvikt till all negativ kritik är ett kort uttalande från Gulan Avci från Liberalerna.

Detta ska ställas mot TCO som i samma artikel kritiserar förslaget. I den andra artikeln är det bara kritik, dels från Sjöstedt men även från LO. SVT har valt att nästan uteslutande låtit personer eller organisationer som är kritiska till förslaget få komma till tals. Man hade kunnat föra fram Centerpartiets åsikter också, plus balanserat arbetsgivare och fackföreningsrörelser bättre.

Effekten av så här vinklad rapportering kan bli att läsaren uppfattar förslaget som något dåligt eftersom det som syns på svt.se har en klar negativ övervikt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/direktiven-spikade-foreslar-undantag-i-las
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-rasar-mot-utredningsdirektiven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.