Vad tror du att SVT väljer att fokusera på i samband med Black Friday?

Av | november 21, 2022

Det är snart dags för Black Friday, och vad tror du SVT väljer att fokusera på?

Vad är problemet?

Helt förutsägbart väljer SVT att fokusera på faran med konsumtion. Artikeln handlar om köpsug som är svåra att hantera, kortlivad lycka som man får när man handlar, och att influerare har ett enormt ansvar gentemot unga konsumenter. Känns dessa teman igen? Den röda tråden som löper genom artikeln ska få läsaren att minska sin konsumtion. Det är ett genomgående budskap hos SVT som i allra högsta grad är kopplat till deras klimataktivism.

Forskning som rör konsumtion är relevant, men i sammanhanget framstår denna artikel som mer SVT-proaganda, eftersom den lyfter fram exakt samma budskap som SVT alltid lyfter fram när det gäller konsumtion. Det är alltid propaganda för mindre konsumtion, att folk ska köpa mer begagnat, hyra eller byta med varandra, äta mindre kött, flyga mindre och så vidare. Allt ingår i SVTs klimatnarrativ där deras långsiktiga mål är att ändra på svenska folkets vanor och beteenden.

Vad skulle gjorts bättre?

Med risk för att bli tjatig: fler perspektiv efterlyses hos SVT. När man ser samma budskap matas om och om igen, utan att motsatsen knappt lyfts fram alls, ser det inte bra ut ur ett opartiskhetsperspektiv.

Fundera på följande

Hade SVT gjort sitt jobb hade de fått till en debatt om vår konsumtion, och inte ensidiga budskap menade att påverka läsaren i en viss riktning. För det är ju inte så att det saknas argument för att vi ska sluta köpa massa onödig skit som företagen vill pracka på oss för att hålla liv i tillväxten, utan det saknas en vilja hos SVT att på ett ärligt sätt debattera frågan med sakliga argument från både marknadsliberaler och de som är lagda åt det mer reglerade hållet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/kopsuget-fortsatt-starkt-hos-svenskarna-trots-inflationen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.