Vad är det för mening med priser som inte utses av folket?

Av | maj 15, 2019

Forskaren Emma Frans har utsetts till ”årets folkbildare” av Studieförbundet Vuxenskolan. Jag vill använda det här tillfället, utan att förminska Frans insatser, till att förklara varför priser som utses av små elitiska grupper saknar värde.

Oavsett om det handlar om film, böcker, musik eller forskning så är experters åsikter inte mer värda än andras. Det som i slutänden avgör hur populärt någon eller någonting blir är hur det accepteras av den breda massan, alltså folket. Att då låta ett fåtal experter dela ut priser känns inte rätt. Det hade varit bättre om folket fått rösta fram vinnaren!

Motargumentet blir förstås att experter vet mer än vanligt folk och därför kan göra en bättre bedömning. Men i slutänden spelar det ingen roll, för det handlar trots allt om subjektivt bedömande. En expert som överanalyserar en film kanske missar det enkla som Svensson gillar.

Kort sagt, ska det delas ut priser ska folket bestämma om det ska bli trovärdigt. Vare sig det handlar om musikfestivaler, forskning eller spel. Som läsare ska du aldrig låta elitister berätta för dig vad du ska tycka, såvida det inte handlar om kunskap eller fakta förstås. Men det gör det inte här.

Källa: https://www.svt.se/kultur/svt-s-emma-frans-utsedd-till-arets-folkbildare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.