Utrikesminister Ann Linde blir grundlurad, kolla hur media skildrar det

Av | augusti 1, 2021

Två ryska humortroll har ”busringt” till Sveriges utrikesminister Ann Linde och fått henne att säga saker hon förmodligen inte hade sagt framför en kamera. Expressen och Samhällsnytt rapporterar, men inte helt oväntat på väldigt olika sätt.

Vad är problemet?

Egentligen inget problem här, utan bara intressant hur två olika medier kan rapportera så olika om samma sak. Expressen har en tydligt vänlig inställning till Linde, medan Samhällsnytt fokuserar mycket mer på att få Linde att framstå på ett negativt sätt. Samhällsnytt skriver till exempel att Linde är beredd att kringgå rysk lag för att skicka bistånd till oppositionen där, medan Expressen uttrycker det som att Linde vill bidra till det ryska civilsamhället samt EU-sanktioner mot Ryssland på grund av Putin-regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Expressen fokuserar betydligt mer på humorduons påstådda kopplingar till Kreml, medan Samhällsnytt bara nämner det snabbt. Plus till både Expressen och Samhällsnytt för att man länkar till videon med det inspelade samtalet så att du själv kan se och höra vad som sägs.

Vad skulle gjorts bättre?

Ingenting särskilt i det här fallet.

Fundera på följande

Läs båda artiklarna här nedanför och fundera på ordval och urval av information hos både Expressen och Samhällsnytt. Vilket budskap vill man föra fram för att påverka dig till en viss uppfattning och åsikt?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/ann-linde-lurad-av-ryska-bluffmakare/
Källa: https://samnytt.se/ann-linde-grundlurad-av-ryska-troll-avslojas-vilja-finansiera-paverkanskampanjer/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.