Uppfriskande artikel från ”andra sidan” om Ukrainakriget

Av | mars 25, 2022

Propagandan under Ukrainakriget har varit i det närmaste total. Istället för att hålla diskussionen öppen har i princip alla medier per automatik kategoriserat Ukraina som goda och Ryssland som onda. Men idag gör SVT ett välbehövligt avbrott från den inslagna vägen.

Vad är det som är bra?

Äntligen får vi höra röster och argument från folk som stöttar eller åtminstone förstår Putins agerande. Därmed kan vi kan ta till oss argument från båda sidor istället för enbart den ena. Det är aldrig bra när bara den ena sidan får höras. Även om man kan tycka att en sida är fullkomligt vidrig ska argument alltid bemötas med argument, och inte med isolering eller fula ord och etiketter.

Det är bara när argument stöts och blöts mot varandra som vi kan avancera i debatten och diskussionen. När alla säger exakt samma sak beror det ofta på masspsykoser och/eller grupptryck. Har Putin en poäng i att väst ignorerat Rysslands synpunkter på NATOs utvidgning under många år, och att USA vill omringa Rysslands västra gränser med vapen? Är Putin en kallblodig och korrupt mördare som gör vad som helst för att behålla sin egen makt, medan han struntar i ryssarna?

Istället för att direkt bestämma sig för ett alternativ bör man lyssna på alla olika argument, se efter vad som kan underbyggas med fakta och ta alla ”uppgifter” som florerar om kriget med en stor nypa salt (för att inte tala om experter som sitter och gissar, spekulerar och antar). Både Ukraina och Ryssland har intressen av att ljuga och överdriva.

SVT ska alltså ha beröm för dagens artikel. Det är mycket bra att de vågar bryta det totalt ensidiga narrativ som annars dominerar krigsrapporteringen, där svensk media i ärlighetens namn inte är mindre propagandistiska än RT och annan statskontrollerad media i Ryssland.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/hovsjoborna-om-putins-krig-i-ukraina

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.