SVT tar ställning när det finns två sidor att representera

Av | augusti 24, 2019

Skogsbränder härjar i Amazonas i Brasilien och det finns två tydliga sidor: folk som är med i miljörörelser och oroar sig för utökad exploatering av regnskogen, och folk som ser möjligheter för ekonomisk tillväxt i och med utökad mark för jordbruk. Men SVT fokuserar tydligt på de som oroar sig.

Först och främst är rubriken ”Skogsbränder skapar oro i redan splittrat Brasilien”. Här vinklar man alltså helt till den ena sidan. Man hade kunnat välja en neutralare rubrik som inte bara fokuserar på miljörörelsen. Rubriken är jätteviktig eftersom den inte bara sätter tonen för en artikel, det är även så att många läser endast rubriken utan att klicka sig in på själva artikeln.

Själva artikeltexten är väldigt bra dock. Här finner vi lika mycket fokus på båda sidor, precis som det ska vara. Men i videon är det klart mer fokus på oron från miljövänner. Första minuten handlar bara om dem, sedan är det lite snack om Bolsonaro och efter det cirka 35 sekunder där man fokuserar på folk som ser ekonomiska tillväxtmöjligheter, innan man avslutar de sista tio sekunderna med att åter fokusera på de som oroar sig av miljöskäl.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/skogsbrander-skapar-oro-i-redan-splittrat-brasilien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.